BRANITELJI NA TJERALICAMA

'MUP je još 2007. godine sazvao sastanak zbog Purde'

10.01.2011 u 16:00

Bionic
Reading

Nakon uhićenja vukovarskog branitelja Tihomira Purde na osnovi Interpolove tjeralice stare čak tri godine, u medijima su se pojavile optužbe na račun hrvatskih vlasti da nisu reagirale na vrijeme. Glasnogovornik MUP-a to demantira i kaže da su 2007. godine, kada je tjeralica objavljena, sazvali sastanak s predstavnicima Državnog odvjetništva i Ministarstva pravosuđa, ali da je odlučeno da policija neće reagirati

Četrdesetjednogodišnji branitelj Tihomir Purda uhićen je 6. siječnja ulazeći u BiH na graničnom prijelazu u Orašju zbog Interpolove tjeralice koju je pokrenula Srbija. Premda je na tjeralici pisalo da se Purda progoni zbog ratnog zločina u obrani Vukovara, optužnica još nije poznata Purdi ni hrvatskom pravosuđu. Nije jasno je li Purda znao da mu je u posljednje tri godine prijetilo uhićenje ako pređe hrvatsku granicu, ali s obzirom na odlazak u BiH koji ga je koštao slobode - pretpostavljamo da nije.

Zbog starosti Interpolove tjeralice, postavilo se pitanje odgovornosti i uloge hrvatske policije, što je za tportal pokušao razjasniti glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec. Na pitanje zašto Purda nije uhićen 2007. godine kada je tjeralica raspisana, Borovec je objasnio da policija nije mogla postupati temeljem oskudnih podataka na tjeralici. Kaže da su se držali pravila i o tjeralici obavijestili Državno odvjetništvo i Ministarstvo pravosuđa: 'Na našu inicijativu tada je održan i međuresorni sastanak na kojem je zaključeno da se neće ništa poduzimati protiv Purde i policija je postupala prema tome.'

Borovec tvrdi da policija bez naloga hrvatskog pravosuđa (odnosno Državnog odvjetništva) ne može postupati i kaže da su od srpskog tužiteljstva zatraženi dokazi protiv Purde. Je li 2007. godine srpsko tužiteljstvo potkrijepilo tjeralicu dokazima, nije jasno, ali s obzirom na to da se nije ništa poduzimalo, pretpostavka je da dokazi nisu pristigli. Ipak, Interpolovu tjeralicu nitko nije izbrisao.

'NITKO NIJE MORAO OBAVIJESTITI PURDU O TJERALICI'

Borovca smo pitali i zašto za sve to posljednje tri godine nije znao Purda, na što nam je rekao da policija nije dužna nikoga obavještavati kad se za njime raspiše tjeralica: 'Premda je slučaj branitelja Purde jedinstven, policija postupa uvijek prema istom pravilniku i ne obavještava nikoga da je za njime raspisana tjeralica. Primjerice, da se za nekime raspisala međunarodna tjeralica zbog krađe u Njemačkoj, nećemo ga obavještavati da ne prelazi granicu jer bi u Njemačkoj mogao biti uhićen', rekao je Borovec i naglasio da se Purdu 2007. nije moglo niti izručiti srpskom pravosuđu jer s Hrvatskom nema ugovor o izručenju.
Državno odvjetništvo još nije odgovorilo na pitanje zašto su odlučili da neće reagirati na tjeralicu za Purdom 2007. godine.

Kristijan Turkalj iz Ministarstva pravosuđa za tportal je ponovio da hrvatske vlasti nemaju obavezu obavještavati hrvatske građane da je za njima raspisana tjeralica. Ponovio je što je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković već rekao - da se na popisu 40-ak osoba protiv kojih Srbija vodi postupak nije nalazio Purda, pa ni branitelj Veljko Marić koji je prije devet mjeseci uhićen na bugarsko-srpskoj granici.

Purda pucao u ranjenike?

Prema neslužbenim informacijama Hine, srpsko tužiteljstvo vodi istragu protiv Purde zbog osnovane sumnje da je u Borovu naselju 1991, kršeći pravila međunarodnog prava, iz automatske puške pucao na ranjenike i ubio najmanje dva vojnika, a jedini preživjeli, desetnik Boban Gačić, poslije je umro u bolnici u Vukovaru.

Turkalj kaže da će Ministarstvo pravosuđa obavijestiti javnost čim sazna za što se Purda tereti. Vukovarski branitelj je uhićen bez jasnog obrazloženja i to je i sama premijerka Jadranka Kosor nazvala incidentom te najavila da će se danas najvjerojatnije čuti sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem da se više 'ne bi događale incidentne situacije i da bi se zaštitili hrvatski branitelji koji su časno i hrabro branili Vukovar te njihove obitelji'.

'TRAŽIT ĆEMO DA SE PROČISTE SVE SRPSKE TJERALICE'

Turkalj je ponovio da će inzistirati da se još ovaj tjedan održi sastanak Hrvatsko-srpskog povjerenstva: 'Razgovarat će se o nekoliko tema kako bi se izbjegle ovakve situacije. Ono što ćemo mi tražiti, a i prije smo, jest da nam Srbija dostavi ažuriran popis osoba protiv kojih vode postupak i onda se ovakve situacije neće događati. Mi ćemo tražiti da oni pročiste svoje međunarodne tjeralice, da maknu one bez osnove, a za druge da nam dostave dokaze da mi možemo poduzeti dodatne pravne radnje.'

Turkalj smatra da u slučaju Tihomira Purde nijedna hrvatska institucija nije učinila propust. Objasnio je da 40-ak osoba koje su na službenom popisu srpskih vlasti nije ni trebalo obavještavati o tome jer su sve one svjesne da se vodi postupak protiv njih. Svim drugim braniteljima koji sumnjaju da se u Srbiji vodi nekakav postupak protiv njih Turkalj poručuje da će im Ministarstvo pomoći da razjasne svoj status, provjeriti jesu li na bilo kojoj tjeralici i zatražiti od Srbije da dostave svu dokumentaciju koju imaju o njima.

SRPSKO TUŽITELJSTVO: PURDIN SLUČAJ IDE NA REVIZIJU

'Mi ćemo utvrditi je li osoba na Interpolovoj ili nekoj drugoj međunarodnoj tjeralici i je li možda bezveze na njoj. Naime, ne tvrdim da se to dogodilo, ali moglo bi biti da je netko na tjeralici za rušenje ustavnog poretka Jugoslavije, što, naravno, nema smisla. To su stvari koje ćemo razjasniti i radom u Hrvatsko-srpskom povjerenstvu', poručio je Turkalj.

Iz srpskog Tužilaštva za ratne zločine za tportal su rekli da se protiv Purde vodi istraga od 1999. godine. Na pitanje jesu li 2007. godine od hrvatskih vlasti dobili zahtjev da tjeralicu za Purdom potkrijepe dokazima nismo mogli dobiti više od odgovora: 'Sasvim moguće.'

U priopćenju su naveli da je u sklopu rada Hrvatsko-srpskog povjerenstva predviđena revizija skupine predmeta među kojima je i slučaj Purde. Još su jednom demantirali napise o 340 imena hrvatskih branitelja protiv kojih se u Srbiji vodi postupak.

Ako se revizijom utvrdi da je Purda uhićen bez dokaza na osnovi administrativne pogreške i zastarjele tjeralice, pitamo se tko će odgovarati za to što je hrvatski branitelj, koji je u ratu devet mjeseci proveo u logoru, još jednom ostao zbog slobode?