IPAK KRAJ VLADAVINE

Mugabe pristao na odlazak nakon što su ispunjeni njegovi uvjeti

20.11.2017 u 10:12

Bionic
Reading

Dugogodišnji čelnik Zimbabvea Robert Mugabe pristao je otići s vlasti i već je pripremio pismo ostavke, javlja CNN, pozivajući se na izvor blizak timu koji pregovara s predsjednikom države

Prema izvoru CNN-a, vojni vrh države pristao je na mnoge uvjete koje je Mugabe postavio, pa tako i onaj koji jamči imunitet od kaznenog progona za njega i njegovu suprugu Grace, a uz to Mugabe će smijeti zadržati sve svoje nekretnine.

Cilj govora Mugabea preko vikenda, u kojem je kazao da ostaje predsjednik, bilo je da lider Zimbabvea otvoreno prizna da su potezi vojnog vrha bili ustavni, poručuje CNN-ov izvor.

No, isti izvor dodaje da će ostavka biti formalna kada pismo bude poslano predsjedniku parlamenta.

Podsjetimo, Mugabe su u subotu konačno oglasio u javnosti, poručivši kako ostaje predsjednik.

Samo dan kasnije Mugabe je smijenjen s dužnosti čelnika vladajuće zimbabveanske stranke ZANU-PF, a taj ga je potez trebao prisiliti da odstupi s vlasti nakon 37 godina.

  • +14
Sva lica Roberta Mugabea Izvor: Reuters / Autor: PHILIMON BULAWAYO

Na čelu stranke naslijedit će ga Emmerson Mnangagwa, zamjenik kojega je otpustio ovoga mjeseca, rekli su za Reuters izvori s posebnog sastanka o sudbini Mugabea.

Mugabeova 37-godišnja vladavina okončana je kada je vojska sredinom prošlog tjedna preuzela vlast i stavila ga u kućni pritvor, kazavši da želi smijeniti 'kriminalce' koji ga okružuju.