ipak je VOJNI UDAR

Vojska smijenila Mugabea i na čelo Zimbabvea postavila svrgnutog potpredsjednika

15.11.2017 u 10:29

Bionic
Reading

Vladajuća stranka Zimbabvea ZANU - PF objavila je u srijedu kako je Emmerson Mnangagwa postavljen za privremenog predsjednika države, umjesto 93-godišnjeg Roberta Mugabea kojeg sa suprugom Grace vojska drži u pritvoru

BBC ističe kako je 75-godišnji Mnangagwa bio potpredsjednik Zimbabvea dok ga vlada nije smijenila zbog 'iskazivanja nelojalnosti', a iza te smjene je navodno stajala Mugabeova supruga Grace koja je pripremajući preuzimanje vlasti od supruga prethodno zatražila Mnangagwinu smjenu.

'Nije bilo vojnog udara, već samo prijenosa vlasti bez prolijevanja krvi, tijekom kojeg su uhićene korumpirane i pokvarene osobe, a starac kojeg je iskorištavala supruga je pritvoren. Tih nekoliko pucnjeva koji su se čuli došli su od pokvarenjaka koji su se opirali uhićenju, ali oni su sada pritvoreni', piše u jednoj od poruka stranke ZANU – PF na Twitteru.

Britanski The Guardian pak piše kako iza objava na društvenim mrežama stoji omladinsko krilo vladajuće stranke ZANU – PF, sugerirajući pritom da je ovaj dio stranke, inače blizak Mugabeovoj supruzi Grace, stao na stranu vojske.

'To najvjerojatnije znači da neće doći do nasilja, ali i da je Grace u velikoj nevolji', naglašava britanski dnevnik.

Da je direktan povod za ovaj potez vojske pokušaj Grace Mugabe da se dokopa vlasti, sugerira i bivša američka veleposlanica u UN-u Samantha Power.

Vojska u Zimbabveu poručila je u srijedu ujutro kako nije na djelu udar u toj državi te kako je predsjednik Robert Mugabe siguran, a da je njezino raspoređivanje izvedeno kako bi se spriječilo 'kriminalce' oko predsjednika da izazivaju ekonomske i društvene patnje. 

'Robert Mugabe i njegova obitelj su živi i zdravi i na sigurnome', kazao je vojni glasnogovornik, dodajući kako vojska radi na pacificiranju političke, društvene i ekonomske situacije.

Zimbabveanski vojnici i tenkovi blokirali su ulice u glavnom gradu u kojima se nalaze glavni vladini uredi, parlament i sudovi, a istodobno su Zimbabveanci stali u redove pred bankama kako bi podigli gotovinu.

Vojska je u srijedu zatočila ministra financija Ignatiusa Chomboa, naveo je vladin izvor. Chombo je bio vodeći član tzv. G40, frakcije vladajuće stranke ZANU-PF, a vodi je Mugabeova supruga koja se natječe za njegovu nasljednicu na vlasti.

Vojska na ulicama Hararea Izvor: Reuters / Autor: PHILIMON BULAWAYO

Vojnici su u utorak popodne izišli na ulice, a navečer su zauzeli i državnu televiziju, glavni medij u službi predsjednika Mugabea, nakon što je Mugabeova vladajuća stranka optužila zapovjednika vojske za izdaju, pokrenuvši spekulacije o vojnom udaru.

U ponedjeljak je glavni vojni zapovjednik, general Constantino Chiwenga zaprijetio da će stati na kraj čistkama ratnih veterana koji podupiru svrgnutog potpredsjednika Emersona Mnangagwu, koji, kao ratni veteran, uživa popularnost i smatran je Mugabeovim nasljednikom, no prošlog ga je tjedna predsjednik smijenio.

  • +14
Sva lica Roberta Mugabea Izvor: Reuters / Autor: PHILIMON BULAWAYO

Malo nakon izlaska vojske na ulice u središtu Hararea čule su se tri eksplozije.

Unatoč raspoređivanju vojske, do sada nije bilo objavljeno ni riječi o mogućoj sudbini predsjednika Mugabea (93), koji vodi zemlju od stjecanja neovisnosti od Britanije 1980.

Jedini službeni komentar došao je od veleposlanika Zimbabvea u Južnoafričkoj Republici koji je ustvrdio da nema ni riječi o udaru protiv Mugabea te da je vlada 'netaknuta'.