ROBERT MUGABE

Marksistički gerilac koji prezire Zapad, a istovremeno glumi britanskog aristokrata

15.11.2017 u 20:20

Bionic
Reading

Zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe, koji se nalazi u kućnom pritvoru nakon što je vojska izvela puč, najstariji je i jedan od najkontroverznijih svjetskih čelnika

Mugabe je rođen 21. veljače 1924. godine u siromašnoj obitelji iz plemena Šona u tadašnjoj Južnoj Rodeziji. Njegov otac bio je drvodjelja, dok je majka predavala vjeronauk, što je znatno utjecalo na njegovu predanost katoličkoj vjeri.

Kao dječak, budući zimbabveanski predsjednik često se povlačio u osamu po uzoru na svoje učitelje iz isusovačkog reda te je bio na udaru vršnjaka koji su ga prozvali 'maminim sinom'. Upravo su isusovački misionari prognali Mugabeovu obitelj nakon što se njegov otac porječkao s njihovim vođom te su bili primorani napustiti selo.

Skrasivši se desetak kilometara dalje, nevolje po obitelj Mugabe su se nastavile te je Robert u kratkom razdoblju ostao bez dvojice braće. Jedan je naime umro od dizenterije, dok se drugi otrovao pojevši otrovnu biljku. Nakon niza tragedija otac napušta obitelj, a jedan od isusovaca porijeklom iz Irske poziva Mugabeovu majku i djecu natrag u selo.

Upravo je taj isusovac, Jerome O'Hea, podučavao malenog Roberta te je on bio oduševljen njegovim pričama o irskom ratu za nezavisnost i zbacivanju britanskog kolonijalnog režima na Zelenom Otoku.

Londonski đak

Školujući se u Londonu, u kojem je studirao ekonomiju i pravo, Mugabe se susreće s marksističkom literaturom te se pridružuje Afričkom nacionalnom kongresu, a zbog posla seoskog učitelja često se seli iz države u državu pa je tako predavao diljem tadašnje Rodezije, a kasnije i u Gani.

Budući da početkom 60-ih godina prošlog stoljeća u Africi jača antikolonijalni pokret, Mugabe se pridružuje radikalnom pokretu Nacionalne demokratske stranke (NPD), a tri godine kasnije napušta je te se pridružuje Afričkoj nacionalnoj uniji Zimbabvea (ZAPU), pokretu koji je nastao na temelju marksističkog učenja.

Zbog subverzivnog djelovanja uhićen je 1964. godine te sve do 1974. godine provodi iza rešetaka. Tijekom služenja kazne Mugabe podučava nepismene zatvorenike, a održava i nastavu matematike te engleskog jezika.

Dok je bio u zatvoru, proglašena je nezavisnost Rodezije od britanske krune koju je proglasio rodezijski premijer Ian Smith, bijelac koji se tijekom Drugog svjetskog rata proslavio kao pilot britanskih Kraljevskih zračnih snaga.

  • +14
Sva lica Roberta Mugabea Izvor: Reuters / Autor: PHILIMON BULAWAYO

Izašavši iz zatvora, Mugabe odlazi u Mozambik te sudjeluje u gerilskim ratovima za oslobađanje te zemlje od Portugala, a krajem 70-ih predvodi gerilu koja se sve češće ubacuje na teritorij Rodezije kako bi srušila Smithovu vladu. Smith uskoro popušta shvaćajući kako bijela manjina neće moći dugo vladati te se 1979. godine osniva nova država Zimbabve, nazvana po arheološkom lokalitetu.

Početkom iduće godine Mugabe se kandidira na izborima na kojima pobjeđuje njegova stranka ZANU – PF, dok on postaje zimbabveanski premijer te na toj poziciji ostaje sve do 1987. godine, kada mijenja ustav kako bi postao predsjednik te istočnoafričke države, a tri godine kasnije ukida Senat ne bi li na taj način dodatno učvrstio svoj položaj.

Mugabe je prije tri godine izabran za predsjednika Afričke unije, što je izazvalo negodovanje u afričkim zemljama jer se njega smatra diktatorom koji podsjeća na bijele izrabljivače, a osim po čvrstoj ruci, poznat je po negativnim stavovima o zapadnim zemljama.

Uzrok kaosa

Iako mrzi Zapad, Mugabe privatno voli oponašati britansku aristokraciju te uglavnom nosi trodijelna odijela šivana po mjeri u Londonu, a poznat je i po tome što engleski jezik govori s jakim londonskim naglaskom. Kao pravi anglofil, Mugabe je i strastven ljubitelj kriketa.

Dvaput se ženio. Prvi put učiteljicom Sally Hayfron, s kojom je u braku dobio sina koji je umro od cerebralne malarije, a drugi put s 41 godinu mlađom Grace Murufu, koju narod zbog skupe odjeće naziva Gucci Grace.

Unatoč narušenom zdravlju, Mugabe je nedavno izjavio da će razmišljati o povlačenju s mjesta predsjednika tek kada napuni stotinu godina, izbjegavajući imenovati svojeg nasljednika, što je proizvelo sukobe među rivalskim frakcijama u vladajućoj stranci.

Mugabe se u Africi unatoč svemu smatra herojem koji se borio za samostalnost svoje zemlje. No SAD, Europa i Velika Britanija optužuju njegovu administraciju da je korumpirana, da loše vodi državu i financije te da ugrožava ljudska prava. Prema kritičarima, njegova loša ekonomska politika dovela je do kaosa u zemlji koja ima najveću inflaciju na svijetu.