NA METI LOVACA

Mrkim medvjedima u RS 'crno se piše'

20.01.2014 u 13:34

Bionic
Reading

Vlasti Republike Srpske ocijenile su kako je nezadovoljavajuće zanimanje za lov na mrke medvjede u tom bosanskohercegovačkom entitetu pa su odlučile smanjiti cijene pristojbi koje je potrebno platiti za to zadovoljstvo, ali i uvesti kazne za one koji s uredno pribavljenim dozvolama pucaju na medvjede a pri tom ih ne ubiju.

Kako u ponedjeljak prenose banjolučke 'Nezavisne novine', lovci koji se ubuduće odluče na lov na nekog od preostalih 300 do 350 mrkih medvjeda u RS morat će ubuduće biti i prilično precizni jer će u slučaju da lovinu promaše plaćati kaznu od 300 konvertibilnih maraka (150 eura). 'Cijena promašaja', kako se navodi, definirana je rješenjem o izmjenama i dopunama rješenja o cjeniku odstrela, korištenja divljači i usluga u lovištu što ga je entitetsko ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donijelo u listopadu 2013. godine.

Lovce se ipak pokušavalo razveseliti odlukom da se dan lova na mrke medvjede ubuduće plaća 100 KM (50 eura) umjesto ranijih 150 KM (76 eura).

Najskuplji bi ipak mogao biti neuspjeli lov pa će tako uz 150 eura kazne za promašaj lovac bez dovoljno vještine ili sreće morati dodatno posegnuti u lisnicu i platiti 50 posto procijenjene vrijednosti ranjenog medvjeda ukoliko ozlijeđena životinja pobjegne, a on je ne uspije pronaći.

Ranije su takvi lovci morali platiti fiksni iznos od 3000 KM (1500 eura). U ministarstvu su smislili i način kako stati u kraj lovcima sklonim laganju pa su im nametnuli obvezu pratnje u vidu lovočuvara koji ima zadaću registrirati svaki uspjeli ili neuspjeli ulov. 'S obzirom na to da lovac ne može bez pratnje lovočuvara ući na čeku, ne može nijekati ni promašaj. Ista stvar je i ukoliko dođe do ranjavanja životinje', kazao je lovočuvar Slavko Trifković zadužen za lovište u okolici Kotor-Varoši.

'Ove mjere donesene su zbog slabe realizacije planiranog godišnjeg odstrela medvjeda, zadovoljavajuće brojnosti, značajnih troškova prilikom upravljanja i troškova nadoknade šteta koje prouzroči medvjed', stoji u obrazloženju nadležnog ministarstva.