MALVERZACIJE U HEP-U

Mravak i Koštan ostaju u pritvoru

Bionic
Reading

Nakon iznenadnog uhićenja, noći provedene u pritvorskoj jedinici na Senjaku te 'ispovjedi' u prostorijama USKOK-a, uhićeni bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak te bivši direktor TLM-a Ivan Koštan završili su kod suca istrage Županijskog suda u Zagrebu jer ih USKOK nakon desetomjesečne istrage tereti da su zajedno sa bivšim potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom, a koji već 'broji' pritvorske dane, oštetili HEP za 600 milijuna kuna

Kako doznaje Slobodna Dalmacija zbog ilegalne prodaju struje šibenskom TLM-u po tri puta nižoj cijeni od one po kojoj ju je HEP kupovao na međunarodnom tržištu, a nakon čega je TLM tu istu struju distribuirao mostarskom Aluminiju, Mravku i Koštanu određen je jednomjesečni istražni zatvor.

Polančec će svoje viđenje stvari dati najvjerojatnije sljedeći tjedan istražiteljima USKOK-a, a gdje je u manje od tjedan dana 'skupio' već dvije kaznene prijave, a ukupno mu je ova peta po redu.

USKOK smatra da je udruženi trojac od prve polovice 2006. godine pa do kraja 2008. godine, a s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za više trgovačkih društava u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, isporučivao električnu energiju po nerealno niskim cijenama, odnosno da je ilegalno prodavao struju čiji je krajnji korisnik Aluminij Mostar.

Osim njih, osumnjičen je umirovljeni general Ivan Kapular koji već nekoliko godina uživa u fotelji savjetnika u HEP-u, a USKOK sumnja da je upravo on u dva navrata potaknuo Mravka da na trošak HEP-a njemu i njegovoj obitelji se plati ljetovanje u visini od čak, kako stoji na stranicama USKOK-a 41.747.985,41 kuna.

Istraga nije mimoišta ni Zdenka Juričića, člana Nadzornog odbora HEP-a, a koji je od lipnja 2008. do 26. kolovoza prošle godine u dva navrata u Zagrebu poticao Mravka da naloži i odobri zaključivanje fiktivnih ugovora o djelu koji se formalno realizirao preko društva u sastavu HEP-a.

Prema USKOK-ovim tvrdnjama, Juričić je zbog tog poteza u džep si stavio 131 186,77 kuna, dok je ta aktivnost poticanja na zloporabu stajala HEP ne tako malih 266.018,16 kuna.

Inače, u tijeku je pregled sve oduzete dokumentacije i računala u pretresima stanova i poslovnih prostora, te se istražitelji nadaju da bi ih ista mogla odvesti i u nekom drugom smjeru.