prošli su mjeseci

Mrak Taritaš: Vlada nije ništa učinila kako bi novac iz EU-a počeo stizati

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 16.12.2020 14:41
  • Objavljeno 16.12.2020 u 14:41
Anka Mrak Taritaš

Anka Mrak Taritaš

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš (Klub zastupnika Centra i GLAS-a) prozvala je u srijedu premijera Andreja Plenkovića i Vladu da "u pola godine nisu učinili ništa kako bi novac iz EU-a počeo pristizati u Hrvatsku"

„Mjeseci su prošli otkada se naš premijer slavodobitno vratio iz Bruxellesa govoreći kako je tamo osigurano 20 milijardi eura za Hrvatsku, za obnovu od potresa, za oporavak od koronakrize, za zeleni razvoj, držao se kao da je taj novca donio u džepu ili crnoj torbi”, kazala je Marka Taritaš pitajući kada će početi pristizati taj silan novac.

„Što se u tih pola godine učinilo da bi taj novac počeo stizati?”, upitala je zastupnica iznoseći stajalište svog kluba te odmah i dala odgovor : „Nije se učinilo ništa”.

Ustvrdila je da nije napravljen ni jedan pripremni korak za povlačenje EU novčanih sredstava pa tako ni ključan dokument - nacrt Nacionalnog plana oporavka.

Podsjetila je da je u okviru instrumenta Next Generation Hrvatskoj na raspolaganju 9,4 milijarde eura, od čega je 5,9 milijardi bespovratno. „Kako sada stoje stvari, od tog novca nećemo vidjeti ništa”, zaključila je Mrak Taritaš.

Vilim Matula (Klub zeleno-lijevog bloka) u slobodnom govoru osvrnuo se na nabavu višenamjenskih borbenih aviona ocijenivši da je ta odluka u trenutku pandemije koronavirusa "potpuno promašena".

„Ne možemo se prestati čuditi kako jedna odgovorna Vlada, usred pandemije covida-19, kada imamo pad BDP-a od 10 posto, kada su radna mjesta nesigurna, odlučuje strateški izdvajati ogromna sredstva za borbene avione”, kazao je Matula.

Dodao je kako mu je jasno da je pitanje nabave aviona identitetsko pitanje i pitanje ponosa, ali i istaknuo kako je pitanje identiteta - i vizija zemlje u kojoj nema siromaštva, iz koje ljudi ne odlaze i u kojoj ne postoji izražene društvene i regionalne nejednakosti.

Matula smatra da postoji alternativno rješenje te situacije - da se iskoristi članstvo u NATO-u i leti na partnerskim avionima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!