pospremanje u društvu

Oporba oplela po Kovačeviću, Grbin spomenuo i stranačkog kolegu upletenog u aferu Janaf: Da sam u takvoj situaciji, ne bih mogao nastaviti obnašati funkciju

16.12.2020 u 14:18

Bionic
Reading

Saborska oporba u srijedu se kritički osvrnula na istup bivšeg predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića nakon jučerašnjeg izlaska iz istražnog zatvora te ocijenila da je loše vodio tu tvrtku, a da vladajući ne vide problem u pravosudnom sustavu

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je kako se iz jučerašnjeg Kovačevićevog istupa vidi da "kod njega nema baš nikakve poniznosti i nikakve svijesti da optužbe koje mu se stavljaju na teret, kao ni dokazi koji su predočeni javnosti, ipak ukazuju da se u tom Janafu nešto događalo".

"Mislim da je dao jako lošu sliku o sebi i način na koji je govorio pokazatelj je da on ne vidi baš ništa loše u onome što je radio", rekao je Grbin koji smatra da je način na koji je Kovačević vodio Janaf bio loš, a kad se tome pridoda čitav niz stvari koje mu se stavljaju na teret, onda to, kaže Grbin, graniči s katastrofom.

Dodao je da bi bilo korektno od Kovačevića da kaže ako je na njega bilo političkih pritisaka, u protivnom, dodao je, jako je teško ocjenjivati koliko ima istine u njegovim izjavama.

Kada je riječ o druženju predsjednika Zorana Milanovića u Kovačevićevu klubu, Grbin je ustvrdio da ne voli takav način druženja političara i gospodarstvenika i da mu se ne sviđa kakvu to sliku o politici daje, ali, dodao je, svatko od onih tko je odlazio na to mjesto mora dati odgovor zašto je tamo bio.

Govoreći o još jednom osumnjičeniku iz afere Janaf, SDP-ovu bivšem gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću, Grbin je rekao da bi Grgić trebao biti pušten iz istražnog zatvora te da će razgovarati s njim. Ali, dodao je, statut SDP-a je jasan - osoba protiv koje se vodi kazneni postupak, može sama staviti svoje članstvo i funkcije u mirovanje ili odluku o tome može donijeti Predsjedništvo stranke te istaknuo da u SDP-u mora biti nulta stopa tolerancije na činjenje kaznenih djela.

"Ako se protiv tebe vodi kazneni postupak, dovodiš i sebe i svoju stranku u vrlo nezahvalnu poziciju ako misliš da unatoč tome možeš nastaviti obnašati bilo kakvu javnu ili političku dužnost. Da sam u takvoj situaciji, ne bih mogao nastaviti obnašati funkciju", poručio je Grbin.

Peternel (DP): Ostaje gorak okus, Orešković(Centar): Vladajući ne vide da postoji problem

Predsjednik Odbora za ljudska prava Domovinskog pokreta Igor Peternel kazao je kako je bilo za očekivati da će Dragan Kovačević biti pušten iz zatvora i tvrditi da nije kriv, ali i dodao kako će svoju nevinost Kovačević trebati dokazati i u sudskom postupku.

"Moramo vjerovati u pravnu državu i nadati se da će se istina otkriti, ali svakako ostaje gorak okus oko toga", rekao je.

Peternel vjeruje i kao je moguće da je bilo pritisaka u Janafu na Kovačevića. "HDZ nam nudi jednu ozbiljnu koruptivnu hobotnicu koja nikada ne silazi s vlasti, kada i siđu s vlasti, njihovi ljudi raspoređeni u brojnim tvrtkama i institucijama ostaju, i ta koruptivna priča uvijek funkcionira", ustvrdio je.

"Dok se ne riješi pitanje djelovanja vladajuće stranke, gdje ne postoji ni minimum konsenzusa da se ide u pospremanje u društvu, tome se neće stati na kraj", dodao je.

Zastupnica Centra Dalija Orešković kazala je da nema što dodati svom jučerašnjem komentaru Kovačevićeve izjave da je klečala za posao u Janafu. Istaknula je da su vladajući odbili zahtjev oporbe za osnivanjem istražnog povjerenstva te da time šalju poruku da je sa sustavom apsolutno sve u redu.

"Nedavno smo imali raspravu o izvješću predsjednika Vrhovnog suda, kojeg su zdušno branili upravo vladajući, članovi političke stranke koja je i sama osuđena za korupciju, a pri tom vidimo da imamo optužnice koje 'padaju u vodu' zato što su u samom startu ili loše sastavljene ili se kasnije utvrdi da nisu dovoljno utemeljene", rekla je.

Dodala je i kako se ne može pouzdati niti u sudske vještake što, kaže, pokazuje slučaj Nadana Vidoševića, jer ne mogu dobro utvrditi vrijednost nekretnina, pokretnina, umjetnina i zakonitosti njihovog stjecanja.

Unatoč svemu, rekla je Orešković, vladajući ne vide da u sustavu postoji problem, kao što ne vide problem u ovom konkretnom slučaju vezanom za Janaf u kojem je obrana izjavila da je spremna platiti iznos koji ne može platiti Državno odvjetništvo, koje je reklo da bi trošak vještačenja novčanica bio duplo veći do pet milijuna kuna koje su pronađene u prtljažniku supruga jedne od državnih tužiteljica, upravo one koja je pisala optužnicu u predmetu Agrokor.

I kako to da se nitko u državi nije zabrinuo nad činjenicom da netko tko je u bračnoj vezi s osobom koja radi u sustavu Državnog odvjetništva može mrtav hladan iskeširati 10 milijuna kuna za trošak vještačenja, a da se ne pita za porijeklo tog novca, zapitala je Orešković.

"Vladajući kažu da je sa sustavom sve u redu, ja tvrdim da nije, ustrajem na istraživanju svih nepravilnosti koje se vežu za ovaj slučaj, ne Janaf, nego Dragana Kovačevića i njegovih jataka, pomagača i polaznika famoznog kluba. I možda je upravo to razlog zašto sam ja, baš ja, jučer bila apostrofirana. Čini mi se da ona rečenica 'pa nitko me nije ni napadao iz svijeta društveno-političkih aktera, osim famoznih narikača', najbolje govori o motivima takve izjave", mišljenja je Orešković.