važna tema

HDZ-ovci u Saboru prozvali kolege iz oporbe; Bačić nabrojao koga sve nema

16.12.2020 u 12:58

Bionic
Reading

HDZ-ovi saborski zastupnici prozvali su u srijedu oporbene kolege što ih vrlo malo sudjeluje u raspravi o prihodima Europske unije, odnosno prihvaćanju odluke Vijeća o sustavu vlastitih sredstava EU kroz idućih sedam godina

Prihvaćanjem te odluke, mi ćemo u idućih pet godina imati 140 milijardi kuna više nego ćemo ih kao članica Unije uplatiti u zajednički proračun, rekao je Branko Bačić (HDZ) pa nabrojao koga sve nema u sabornici na raspravi o temi koja će odrediti razvoj Hrvatske u idućih deset godina.

Nema nikoga iz klubova Domovinskog pokreta, Mosta, Hrvatskih suverenista, Možemo, Centra, IDS-a, rekao je zastupnik, dodavši kako će ti isti sutra govoriti da je članstvo u EU štetno i da Hrvatska zbog toga nema puni suverenitet.

I Josip Borić (HDZ) primjećuje kako je „jedan klub“ u stanju izgovarati neistine građanima, a kad treba govoriti o pravilima i brojkama u sabornicu „neće ući“. Danas vjerojatno spavaju, kazao je, misleći na Suvereniste.

Benefite ulaska u EU imamo i osjećamo, a oni koji govore da je to bio pogrešan potez trebaju to objasniti, poručio je.

  • +3
Izvanredna sjednica Sabora 16. prosinca Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Zvane Brumnić (SDP) 'brani' prozvane kolege. Danas je organizirano dosta odbora, pola zastupnika je na njima. Nekorektno je od saborske većine organizirati odbore pa prozivati ljude što ih nema, kazao je.

Jandroković: Nije 110 zastupnika na odborima

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odgovara kako su i oni koji su na odboru mogli naći zamjene, u sabornicu stane 41 osoba. Sasvim sigurno nije baš 110 ljudi na odborima, primjerio je.

Bačićevo prozivanje 'mostovaca' odbacio je Miro Bulj. Mostovi su zastupnici tu, trenutno četiri, dva u sabornici, dva u drugim dvoranama, naglasio je.

Brumnić je izrazio zadovoljstvo što Sabor raspravlja o dokumentu koji je težak više od tisuću milijardi eura, što je do prije nekoliko godina bilo nezamislivo.

Nije, kaže, sretan što je Hrvatska druga u Uniji po dobivenim sredstvima. To znači da smo prenisko u odnosu na ono što bi željeli, bio bih sretniji kad bismo više uplatili u europski proračun, nego iz njega povukli, jer bi to značilo da smo bolji, sposobniji od drugih, kazao je Brumnić.

Ministar financija Zdravko Marić ranije je u Saboru potvrdio kako Hrvatska ima veliku financijsku i ekonomsku korist od članstva u Uniji, ističući kako će nam na jedan euro ili kunu koju uplaćujemo u proračun EU u idućih sedam godina na raspolaganju biti pet eura ili kuna.

„Odnos je, dakle jedan naprema pet“, rekao je Marić naglasivši kako je Hrvatska od ulaska u Uniju, 1. srpnja 2013. povukla 30 milijardi kuna više nego je uplatila u proračun EU.

Ministar je to rekao u raspravi o Prijedlogu odluke o prihvaćanju Odluke Vijeća o sustavu vlastitih sredstava EU, jednom od ključnih zakonodavnih akata Unije, čija je svrha osigurati financiranje kroz idućih sedam godina.