predizborno obećanje

Mrak-Taritaš o Bandićevom prijedlogu: Građani nisu krumpiri - ne može ih uzeti i stavljati u jednu vrećicu pa ih selit malo tu pa malo tamo

29.01.2021 u 12:06

Bionic
Reading

Iz Kluba Glasa i HSU-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini poručili su u petak da je prijedlog Milana Bandića o izgradnji 30 zgrada i davanju stanova na korištenje osobama čiji su objekti oštećeni u potresima "ludost nad ludostima", "predizborno obećanje" i "alibi za nečinjenje"

"Građani Zagreba su se naučili da je obećavao svašta - od tunela kroz Medvednicu, tramvaj od Kvatrića do zračne luke, no ovo sad nadmašuje", komentirala je na konferenciji za novinare uoči sjednice Skupštine predsjednica Kluba Glas-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš.

Gradonačelnik Bandić za sjednicu Skupštine 2. veljače predlaže da se na dnevnom redu nađe i izgradnja 30 zgrada na području Klare gdje će smjestiti ljude čiji su objekti stradali u potresima koji su se dogodili tijekom 2020., te će tamo čekati da se njihove nekretnine obnove.

"Pa kad se njihove nekretnine obnove ovim tempom za nekih 50 do 60 godina, oni će se vratiti u svoje nekretnine. Zašto direktno ne obnovimo nekretnine ljudima i vratimo ih tamo", upitala je zastupnica.

Navela je da otprilike 80 obitelji živi u kontejnerima "zaboravljeni nakon deset mjeseci od potresa", a 23 gradska stana dana su na korištenje. U Hostelu Arena nalazi se trenutno 36 obitelji, to su 102 osobe i 98 samaca.

"Tamo se nalaze bez ideje kada će se i što dogoditi. U Zagrebu nije pomaknuta niti jedna opeka u smislu obnove", ističe.

Ne zna se, kaže, koliko gradonačelnikov prijedlog košta, o kakvim zgradama se radi, kakva je namjena, "no znamo tempo kojim gradonačelnik radi kada nešto obeća".

"Ludost nad ludostima. Građani nisu krumpiri - ne može ih uzeti i stavljati u jednu vrećicu pa ih selit malo tu pa malo tamo. Ovo su ljudske sudbine", komentirala je Mrak-Taritaš.

Bandiću je poručila da ako želi pomoći svojim građanima, neka učini nešto. Radite pa donesite odluku da će Grad financirati ili zamjenske kuće ili rekonstrukciju stanova ili nešto drugo. Ovih ludosti se okanite", poručila je Mrak-Taritaš.

Kordić: Gradonačelnikov prijedlog predizborno obećanje koje je alibi za nečinjenje

Glasov gradski zastupnik Stanko Kordić smatra da je gradonačelnikov prijedlog predizborno obećanje koje je alibi za nečinjenje te je ocijenio da su s ovakvom vlasti građani prepušteni sami sebi.

Osvrnuo se na točku sjednice o izmjenama i dopunama Zaključka o pomoći građanima Zagreba dodjelom novčane pomoći ili subvencijom kamata na kredite za obnovu nekretnina oštećenih u potresu koji je donesen lani u sedmom mjesecu. Naveo je da je pristiglo 450 zahtjeva građana, riješeno je njih 250, no još uvijek niti jedna kuna nije isplaćena po tom zaključku.

"Prošle godine 14 milijuna kuna rezervirano je za provedbu ovog zaključka, sad se ide u izmjene u dopune bez da smo realizirali ijedan zahtjev građana za hitnu sanaciju", napomenuo je.

Gradska zastupnica Glasa Sonja König navela je da je od stupanja na snagu Zakona o obnovi mjesečno u prosjeku zaprimljeno svega 38 zahtjeva.

Tim tempom bi zaprimanje zahtjeva svih zgrada oštećenih u potresu, označenih žutom i crvenom naljepnicom završilo za 14,5 godina, upozorava.

König je pozvala nadležne Fonda za obnovu na otvaranje dodatnih telefonskih linije i ureda za konzultacije i pomoć ljudima kako bi se ubrzao postupak prijave. Ovim bi tempom, kaže, zaprimanje zahtjeva završilo tek 2035. a zadnji rok za prijave predviđen je 2025., odnosno 2030. za neke određene situacije.