u štrajku 18 dana

Možemo i Novi sindikat upozorili na težak položaj radnica u zadarskoj menzi: To je jedno od najgorih kršenja radničkih prava u javnom sektoru

03.11.2020 u 12:47

Bionic
Reading

Platforma Možemo i Novi sindikat upozorili su u utorak na težak položaj radnica u menzi Sveučilišta u Zadru koje štrajkaju već 18 dana

Tvrde da sveučilište ne želi kolektivnim pregovorima definirati vrijednost bodova za plaće te provesti sistematizaciju radnih mjesta.

Čelnik platforme Možemo Tomislav Tomašević ustvrdio je kako se tu radi o jednom od najgorih kršenja radničkih prava u javnom sektoru. "Svaki radnik ima pravo na kolektivno pregovaranje i da se na jasan i transparentan način definira njegova plaća", dodao je.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković rekao je da "rektorica ne priznaje nešto što je Zakonom o radu u Hrvatskoj definirano već više od 25 godina". "Ne priznaje da se kolektivnim ugovorom poslodavci dužni pregovarati, pa i o plaćama", kazao je Iveković.

Upozorio je i na postupke poslodavca koji su zaposlili nekoliko novih radnika kad su saznali da će se održati štrajk, ali i dodao kako se radnike time nije prestrašilo i da štrajk ide dalje.

"Nemamo od čega odstupiti, bili smo spremni smanjiti plaće, ali ne odstupiti od principa da se o plaći dogovaramo", naglasio je i dodao kako se rektoricu mora upozoriti da se krši zakon i pravo radnika na kolektivno pregovaranje.

Članica platforme Možemo Sandra Benčić najavila je kako će tražiti da se u izmjenama Zakona o radu ojača pregovarački položaj sindikata, bolje uredi pitanje štrajka te pitanje industrijske akcije, odnosno lockouta.

Također će predložiti i smanjenje koeficijenta složenosti poslova za veće plaće, primjerice saborskim zastupnicima i onima u većim platnim razredima, a da se povećaju onima koji su u javnom sektoru radnici na manje plaćenim poslovima.

Benčić je najavila da će predložiti i zakonska rješenja vezana uz pitanje pobačaja koji su izradili sa stručnjacima još prije dvije godine.

"Jasno je da se premijer Plenković ne želi uhvatiti tog 'vrućeg krumpira' zato što njegova pozicija oko toga vjerojatno nije jasna. Nažalost, njegov ministar Beroš je najavljivao određena ograničenja oko pristupa pobačaju, posebno ograničenje u pogledu traženja perioda čekanja ili dodatnog savjetovanja", upozorila je Benčić.

Poručila je kako će se protiv takvih rješenja boriti, ne samo u Saboru, već i na ulici.