problemi u radu

Studentski zbor pisao Plenkoviću i Divjak i žestoko opelo po upravi Studentskog centra

29.04.2020 u 22:04

Bionic
Reading

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu uputio je u srijedu otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici znanosti Blaženki Divjak, u kojem ih upozoravaju na probleme u radu Studentskog centra te ponašanje Uprave prema studentskoj populaciji

Zbor poručuje kako se sadašnja Uprava Studentskoga centra prema studentima odnosi maćehinski već dugi niz godina.

Podsjećaju kako nikada do kraja nisu razjašnjene okolnosti požara u Studentskom naselju "Cvjetno naselje", a navode i "netransparentno baratanje novcem namijenjenim unapređenju studentskog standarda, sve lošiju kvaliteta prehrane u menzama kojima upravlja Studentski centar, povećanje stanarina bez vidljivih poboljšanja kvalitete smještaja, pa čak ni održavanja razine kvalitete propisane ugovorom o obnovi studentskih domova koje financira EU.

Smatraju kako je sve to okrunjeno odbijanjem provođenja digitalizacije sustava poslovanja Studentskog centra kako bi se studentima olakšalo podizanje ugovora o radu i prijava na Natječaj za ostvarivanje prava na smještaj.

Bahat odnos Uprave SC-a prema studentima

Tvrde da se studentskim predstavnicima nastoji manipulirati pa im se iznose laži. Studentski zbor ističe kako niti jedan student nema prigovora što su u njihove sobe u Cvjetnom naselju" smještene osobe pogođene potresom, ali im smeta "zapanjujuće neprofesionalan, neiskren i bahat odnos Uprave Studentskog centra prema studentima.

"Takav odnos nije stao samo na izbacivanju imovine studenata iz njihovih soba i skladištenja u neadekvatnim uvjetima pri čemu je jedan dio imovine oštećen ili je nestao," navodi Zbor i dodaje kako se takav odnos nastavio i u neadekvatnim, netočnim i neistinitim odgovorima na dopise u kojima su pokušali od Studentskog centra dobiti odgovore na pitanja što su ih postavili studenti i njihovi predstavnici.

Odgovori uprave SC-a nejasni i kontradiktorni

Odgovori Uprave Studentskog centra, smatra Zbor, su uglavnom nejasni, kontradiktorni izjavama za medije i nažalost neiskreni. "Smatramo da su odgovori i uvijene prijetnje studentima koji su se priključili bojkotu plaćanja stanarine bijedni pokušaji Uprave da ušutka i primiri studentsku populaciju", ističe Zbor.

Zato su na izvanrednoj sjednici Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu doneseni zaključci da Studentski centar, kao ustanova namijenjena isključivo skrbi za studente, mora imati isključivo studente i studentska pitanja u fokusu djelovanja.

Studentski centar sve svoje probleme mora rješavati tako da ih studenti ne osjete; frakcijske borbe unutar Radničkog vijeća i među različitim interesnim skupinama ne bi smjele ni postojati, a kamo li se lomiti preko leđa studenata. Studentski centar mora jasno i transparentno prikazivati gdje i kako troši novac namijenjen unaprjeđenju studentskog standarda, konkretno naknade za obradu troškova natječaja za smještaj u studentski dom, kao i 12 posto prihoda od posredništva studentskog rada koje je definirano Zakonom o obavljanju studentskih poslova.

Studentski centar nužno mora pristupiti digitalizaciji vlastitog poslovanja, kako bi studentima olakšalo svakodnevne aktivnosti. Na tragu tih zaključaka, Zbor smatra da Vlada i Ministarstvo znanosti nužno moraju hitno provesti kontrolu rada Studentskog centra, provjeriti jesu li se dogodile nepravilnosti i propusti te ako jesu, da odgovorni snose posljedice.