TEŽI SLUČAJ

Može li Juncker računati na Hrvate u EP-u?

27.06.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Jean-Claude Juncker, kandidat Europske pučke stranke za predsjednika Europske komisije na udaru britanskog premijera Davida Camerona, može računati na većinsku podršku u Europskom parlamentu, pa tako i na podršku većine hrvatskih europarlamentaraca. No dok traje politička trgovina, jedinstvena podrška iz hrvatskih redova Junckeru nije zajamčena

Ako Europsko vijeće danas imenuje Junckera novim šefom Europske komisije, o čemu više nema nikakve dvojbe, europarlamentarci će se 16. srpnja očitovati o novom službenom statusutog kandidata političke grupacije s najviše osvojenih glasova na europskim izborima. Glasovanje će biti tajno, što dodatno otežava prognoze.

Prirodno, za očekivati je da će HDZ-ovi europarlamentarci Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Davor Ivo Stier amenovati predsjednika Komisije iz redova vlastite europarlamentarne grupacije, tim više što među HDZ-ovcima vlada čvrsta stranačka stega. Nešto manje prirodno, podrška Junckeru očekuje se i od SDP-ovaca Tonina Picule i Biljane Borzan. Šef SDP-a Zoran Milanović bio je, naime, među prvim europskim čelnicima koji su otvoreno podržali kandidata pučana, jer je to em 'po pravilima', em je Juncker 'proeuropski nastrojena, razumna i kompetentna osoba koja je puna liberalnija od mnogih pučana'.

Tonino Picula
naveo je u četvrtak za tportal da će glasati za Junckera 'ako se prije toga ispoštuje dogovor Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D-a) i EPP-a o izboru Martina Schulza za predsjednika Europskog parlamenta, raspodjeli drugih dužnosti i o programskim načelima buduće Komisije'.Podsjetimo, dvije najveće političke skupine u EP-u dogovorile su se da će u prve dvije i pol godine predsjednik tog tijela biti socijalist, a u preostale dvije pol godine kandidat EPP-a.

Jozo Radoš
(HNS) poručio je da će u glasovanju za predsjednika Europske komisije, kao i u glasovanju za predsjednika Europskog parlamenta, poštovati stav ALDE, grupe europskih liberala i demokrata u Europskom parlamentu. Taj stav, međutim, 'još nije definiran'.

Ivan Jakovčić (IDS), član iste političke grupacije, treće po snazi u EP-u s vlastitim kandidatom za predsjednika Europske komisije Guyom Verhofstadtom, ističe da je Europa u iznimno delikatnom trenutku jer su u EP-u u veoma značajnoj mjeri prisutne 'snage koje su u političkom smislu protiv Europske unije'.

'Ne sviđa mi se dogovor između dvije velike grupacije jer mislim da u paket treba uključiti sve proeuropske grupacije. Jedino to ima smisla. Svako drugo rješenje prema kojem ALDE neće biti uključen u dogovor mene ne obavezuje da glasam za Junckera', upozorava Jakovčić. Dodaje da će u suprotnom, naravno, glasovati za tog kandidata pučana.
339920 ,339787 ,339393,334915Po svemu sudeći, Davor Škrlec (ORaH) podržat će Junckera jer je takav stav načelno zauzela njegova europarlamentarna grupacija Zeleni/Europski slobodni savez (EGP/EFA). Pritom, valja napomenuti da se Juncker još nije predstavljao po klubovima zastupnika, već će to učiniti tek nakon službene nominacije. Zato je to već odradio bivši i budući šef EP-a Schulz, koji je u srijedu pohodio i Klub zastupnika Zelenih te je od njih zatražio podršku za svoj reizbor. EGP/EFA u međuvremenu je službeno priopćila da se nada da će u izboru predsjednika EK-a prevladati zdrav razum, te da će propasti 'pokušaji britanskog premijera Davida Camerona da otme aktualni proto-demokratski proces'.  Ta grupacija s nestrpljenjem iščekuje čuti od Junckera koji su njegovi ključni politički prioriteti, te poručuje da će podrška ovisiti o tome koliko će se njegovi prioriteti podudarati s njihovom vizijom za EK i EU u idućih pet godina.

Ruža Tomašić
(HSP dr. Ante Starčević) podržat će Junckera jer je tako obećala svojim koalicijskim partnerima, predvođenima HDZ-om.

'To je dio našeg predizbornog dogovora, a ja sam žena od riječi i ono što obećam, to i napravim', kaže Tomašić dodajući da njezina politička grupacija Europskih konzervativaca i reformista (ECR) nije istaknula svog kandidata, jer ne podržava ovakav izborni proces.

'Moram priznati da me Juncker nije oduševio u predizbornim sučeljavanjima, no svakako mi je bliži od Schulza ili Verhofstadtapa ću mu i po toj osnovi drage volje dati povjerenje', objasnila je Ruža Tomašić, koja u izboru predsjednika Europskog parlamenta podržava kandidata ECR-a Sajjada Karima, 'jako vrijednog i energičnog zastupnika te velikog zagovornika nužnih reformi unutar Europske unije'.

Druga HDZ-ova koalicijska partnerica, Marijana Petir (HSS) navela je tek da je glasovanje tajno i da će ona to učiniti 'u skladu sa svojom savješću'.