ŠIŠLJAGIĆ PITA HRVATINA

'Može li Glavaš biti nositelj i kandidat liste HDSSB-a?'

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 08.11.2011 16:23
  • Objavljeno 08.11.2011 u 13:09
Vladimir Šišljagić i Dinko Burić

Vladimir Šišljagić i Dinko Burić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vlado Kos

Prije više od dva tjedna Branko Hrvatin, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, odgovorio je HDSSB-u da će odluku o pravnoj valjanosti kandidature osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša za nositelja izborne liste te stranke odlučiti tek nakon predaje liste

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić, ipak, Hrvatinu danas opet piše i traži 'jasan i konkretan odgovor' na 'jasne i konkretne upite'.

'Može li gosp. Branimir Glavaš, sukladno pozitivnim zakonskim propisima RH i Ustavu RH, na predstojećim parlamentarnim izborima koristiti pasivno biračko pravo kao nositelj i kandidat izborne liste HDSSB-a?', pita Šišljagić u dopisu DIP-.

U odgovoru DIP-a 25. listopada Hrvatin je već objasnio da će 'Državno izborno povjerenstvo pravno shvaćanje o pravnoj valjanosti podnesenih lista zauzeti prilikom odlučivanja o prihvaćanju lista'.

'U vašem odgovoru od 25. listopada 2011. godine izbjegli ste odgovoriti na konkretno postavljena pitanja.', zaključio je u dopisu Šišljagić. Inzistiranje na drugačijem odgovoru temelji na tumačenju obaveza DIP-a, prema kojemu ovo stalno i neovisno državno tijelo odgovore na ovakva pitanja mora davati 'u svakom trenutku', a ne samo nakon predaje lista i prilikom odlučivanja o prihvaćanju lista.

Hrvoje Sadarić, glasnogovornik DIP, tportalu kratko je izjavio da će HDSSB na odgovor pričekati do sljedeće sjednice povjerenstva. Ona bi se, kako piše u priopćenju DIP-a, treba održati već sutra, a na njoj će se rapsravljati upravo o Glavaševom slučaju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!