RAZDOR MEĐU NOĆNIM VUKOVIMA

Motoristi ne žele biti Putinovi 'dupelisci'

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Poznata ruska motoristička skupina Noćni vukovi gubi neke istaknute članove zbog sve očitijih veza svog vodstva s ruskim premijerom Vladimirom Putinom. U razgovoru za Ogonjok, ti članovi otvoreno negoduju što su se u njihov slobodarski i nezavisni pokret ubacile politika i neka nova ideologija

'Što ćemo sad – hoćemo li si i tetovaže prepisati na ćirilicu?', zapitao se jedan od bajkera veterana kojima Ogonjok ne otkriva identitet. Naime, njihovog vođu, Aleksandra Zaldostanova 'Kirurga', odjednom su zasmetali korijeni i povijest supkulture kojoj je na čelu, pa je odlučio promijeniti tradicionalnu ikonografiju Noćnih vukova te izbacio ambleme i riječi na engleskom s klupskih jakni. Ne samo to: nekad buntovna 'banda' Noćnih vukova sve češće sudjeluje u raznoraznim režimskim akcijama s političkom potkom.

Otkako se Putin 2010. godine pojavio na bajkerskom mitingu u ukrajinskom Sevsastopolju jašući Harley Davidsonov trokotač, Noćni vukovi postali su nešto poput Naših ili Molodaje Gvardije: prorežimska patriotska skupina s kojom se tu i tamo dođe poslikati ruski premijer u svojim nastojanjima da se 'modernim' imidžom svidi ruskoj mladeži. Sličan se scenarij ponovio ove godine u Novorosijsku, ali i lani u Beogradu.

Noćni vukovi jedna su od najstarijih i najrasprostranjenijih moto skupina na području negdašnjeg Sovjetskog Saveza, a ogranke imaju i u balkanskim zemljama, poput Srbije i Makedonije.

Prema Ogonjokovim izvorima iz bajkerskih, ali predsjedničkih krugova, Putin do pred koju godinu baš i nije znao voziti velike motore: prema vlastitom priznanju Noćnim vukovima, kad je prvi put pokušao, motocikl mu se digao na zadnji kotač i zakucao u sporedni automobil. Radi sigurnosti, Putin sada vozi trokotač, a navodno vježba na putovima oko predsjedničke rezidencije u Novo-Ogarjevu.

Nekima u Noćnim vukovima smeta što im se premijer u Novorosijsku obratio s 'braćo!'

'Ma kakav nam je on brat? Ima tu nešto dupelizački. Nismo se skupili da bismo vozikali političare', izjavili su Ogonjoku 'Pavel' i 'Ivan'.

Prozivanog vođu skupine, Aleksandra Zaldostanova, živciraju optužbe da je izgubio ljudski integritet. Prijevod klupske ikonografije na ćirilicu objasnio je epohalnim razočaranjem liberalnim, prozapadnim 90-ima: 'Mi se sada borimo protiv nepravdi koje stižu sa zapada. Protestiramo protiv svjetske obmane.'

Nije poznato je li svjestan da, dok to govori, djeluje nepopravljivo zapadno, američki – po odjeći, glazbenom stilu, pa i po motorima – njegova skupina, koja je, kako primjećuje Ogonjok, 'u 20 godina prešla put od anarhista do režimskih patriota' doima se kao još jedna tipična američka reklama na temu slobodnog života.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi