spominje i rodnu ideologiju

Mostovka odgovorila Flegi: Nećemo dopustiti izbacivanje božićnih priredbi iz vrtića i škola

29.05.2024 u 16:12

Bionic
Reading

Članica predsjedništva Mosta Petra Mandić optužila je u srijedu Fair play listu 9 da izmišljaju i podmeću ne bi li na tome politički profitirali, te poručila da njena stranka neće dopustiti izbacivanje božićnih priredbi iz vrtića i škola jer su dio naše tradicije i kulture

"Kandidati s Pupovčeve liste za Europski parlament jako su zamjerili Mostu to što smo stali u obranu božićnih i uskrsnih priredbi u vrtićima i školama te se jasno odredili prema zlu rodne ideologije koju se na mala vrata već neko vrijeme uvodi i u javni odgojno-obrazovni sustav", stoji u priopćenju Mandić.

Odgovor je to na istup nositelja Fair play liste 9 Valtera Flege koji osudio u srijedu Mostov poziv za izdvajanje djece iz odgojno-obrazovnog sustava te školovanje kod kuće ili u vjerskim školama, ako se roditelji ne slažu s vrijednostima koje promovira školski sustav, ocijenivši ga opasnim i zlonamjernim.

Ustvrdila je da alternativne metode odgoja i obrazovanja djece poput vjerskih škola, a možda i homeschoolinga (školovanje kod kuće) nije nešto što u Mostu zagovaraju, već nešto što vide kao logičnu posljedicu dopusti li "ideolozima i njihovim ekspoziturama da „čiste“ naše vrtiće i škole od svih elemenata kršćanske kulture koja je dio našeg identiteta".

Nedopustivim drži da se iz javnih škola izbacuje Dan kruha ili priredbe za svetog Nikolu "kako to predlaže pravobraniteljica za djecu".

Poručuje da će Most jasno stati u obranu božićnih, uskrsnih i ostalih priredbi tog tipa u javnim vrtićima i školama te neće dopustiti "ni Miloradu Pupovcu, ni njegovim pratećim vokalima, ni pravobraniteljici za djecu da naše vrijednosti i našu kulturu nasilno izbacuju iz vrtića i škola".

Pravobraniteljica za djecu u svom je izvješću ukazala na "neosiguravanje odgovarajućeg sadržaja i skrbi o djeci koja ne pohađaju vjeronauk u osnovnoj školi i onoj koja ne prisustvuju vjerskim sadržajima tijekom obilježavanja Dana zahvalnosti za plodove zemlje (Dani kruha), čije bi obilježavanje trebalo biti vjerski neutralno i namijenjeno svim učenicima."

Dodaje da već niz godina upućuje preporuke odgojno-obrazovnim ustanovama i MZO-u te se zalaže za odgoj i obrazovanje djece u duhu tolerancije i poštivanja različitosti.

Dovođenje djece u položaj ili njihovo obvezivanje da sudjeluju u vjerskim sadržajima, uključujući i one koji nisu vjernici ili su pripadnici drugih vjeroispovijedi, ukazuje na njihovu diskriminaciju po osnovi vjere i/ili uvjerenja, navodi pravobraniteljica.

Također ističe da kada nije moguće organizirati nastavu vjeronauka na početku ili na kraju dnevnog rasporeda sati, škola za to vrijeme treba osigurati djeci odgovarajući sadržaj, zaštitu, skrb i kvalitetno provođenje vremena. "Već niz godina naglašavamo i potrebu uvođenja alternativnih izbornih nastavnih sadržaja vjeronauku u osnovnoj školi što još nije učinjeno."