sigurnosni problem

Petrov: EU treba osigurati više novca za obranu granice od migranata

29.05.2024 u 13:25

Bionic
Reading

Predvodnik liste Mosta na izborima za Europski parlament Božo Petrov rekao je u srijedu u Karlovcu da bi Europska unija trebala omogućiti više novca za obranu granice, a s obzirom na desetke tisuća nezakonitih migranata, vojska treba biti prisutna na kritičnim točkama

Istaknuo je da se u Europskom parlamentu "kroji" 80 posto zakona po kojima se živi u Hrvatskoj, a da između ostaloga i politike koje se odnose na nezakonite migracije.

"Politike EU glede nezakonitih migracija danas nisu dobre i ne jamče sigurnost", ustvrdio je Petrov, predsjednik Mosta koji na izborima za Europski parlament koalira s Hrvatskim suverenistima i Hrvatskom strankom prava.

Rekao je i da je na razini EU prihvaćen pakt o migracijama po kojemu bi Hrvatska trebala "udomaćiti" i one migrante koji pristignu na španjolske i talijanske obale, odnosno platiti 20.000 eura po migrantu kojega ne želi primiti.

"Apsurd je time veći što niti ti migranti žele doći u Hrvatsku, niti smo ih mi zvali. To su činili godinama puno veći igrači u Europskoj uniji pa neka odu tamo i neka ti drugi u konačnici plate za migrante", rekao je Petrov.

Dodao je da "nije primjereno" da postoji već godinama mogućnost zlorabe instituta azila koji je osmišljen za postojanja Berlinskog zida.

"Institut azila se može zatražiti samo u diplomatsko- konzularnim predstavništvima, a neka ih prime oni koji ih trebaju", rekao je Petrov.

Pozvao je Domovinski pokret da "ne izda svoje birače". "Neka vojska dođe na granice, jer smo dužni dati sigurnost apsolutno svakoj osobi koja živi u Hrvatskoj", pozvao je.

Ustvrdio je da "vodećoj stranci" odgovara mali odaziv birača i da zato "ne žele alarmirati građane da se uopće događaju izbori".

"Hrvatski građani trebaju imati svoj glas u Europskom parlamentu, a mi ćemo tamo biti onakvi kakvi smo bili u Hrvatskom saboru – dosljedni, čestiti i glasni u zastupanju interesa građana Hrvatske, a ne nekakve briselske klike", poručio je Petrov.

Zvonimir Troskot je drugi kandidat na listi i poručio je da je problem s oštećenjima objekata za izvođenja radova na vodnokomunalnoj infrastrukturi u karlovačkoj jezgri došao do ureda predsjednice Europske komisije i da Most podržava inicijative građana Zvijezde i Gaze.

sve osim nogometa