traže ostavku državne odvjetnice

Most upozorava: Dokapitalizaciju HEP-a od 900 milijuna eura platit će građani

31.03.2023 u 11:20

Bionic
Reading

Zastupnici Kluba Mosta ustvrdili su u petak da će dokapitalizaciju HEP-a od 900 milijuna kuna platiti građani, i to oni najsiromašniji, te su zatražili ostavku glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek.

Građani trebaju biti svjesni da će oni platiti dokapitalizaciju HEP-a od 900 milijuna eura, i to oni koji su najsiromašniji, jer imamo regresivni porezni sustav, kazao je predsjednik Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare u Saboru.

Ustvrdio je da se u Kaznenom zakonu i Zakonu o trgovačkim društvima upozorava na nesavjesno poslovanje, a da se dokapitalizacijom pokušava izbjeći bilo kakva sumnja na takvo poslovanje.

Kaže kako vlada ide u dokapitalizaciju "zbog svoje nesposobnosti", te pita što će biti ako dokapitalizaciju ne odobri Europska komisija.

Posljednjih 13 godina različite interesne skupine kao lešinari kruže oko strateških resursa Hrvatske, kazao je Petrov podsjetivši na pokušaje privatizacije hrvatskih voda, autocesta, šuma...

Zastupnik Mosta Zvonimir Troskot rekao je da mjesecima upozoravaju na tešku situaciju u HEP-u, za koju je odgovoran premijer Andrej Plenković, jer je na čelo kompanije postavio "nekretninskog mešetara” Franu Barbarića.

Ključno pitanje o tih 900 milijuna euro je što će se s tim novcem stvarno financirati, napominje Troskot i odgovara da će se plaćati troškovi neučinkovitog upravljanja HEP-om do čega je došli zbog  nepotizma.

"Nema novca za infrastrukturu i plaćanje radnika ali ima za kuće s bazenom na Hvaru za Franu Barbarića” , ustvrdio je Troskot.

Zatražio je ostavku glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek jer se, tvrdi, dokapitalizacija o kojoj se govori događa i kroz DORH, s obzirom da su angažirane strane revizorske kompanije koje su lažno vještačile.

"Novci su se izvlačili iz HEP-a a financirala odvjetnička društva iz kojih je potekao glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, a da bi se time financirali privatni detektivi", rekao je Troskot.