sjednica vlade

[VIDEO] Plenković objavio detalje dokapitalizacije HEP-a i najavio kupnju novih helikoptera Black Hawk od SAD-a

30.03.2023 u 12:31

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade najavio je odluku o odobrenju davanja dioničarskog zajma Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) i pokretanju aktivnosti postupka dokapitalizacije. Prije toga najavio je da će u subotu stupiti na snagu četvrti paket mjera pomoći gospodarstvenicima i svim građanima, vrijedan 1,7 milijardi eura

'Vlada politikom državnog intervencionizma čuva socijalnu koheziju i nastojimo proći kroz krizu sa što manje poteškoća', rekao je. Potom je spomenuo HEP, koji će odlukom o odobrenju davanja dioničarskog zajma i paralelnom pokretanju aktivnosti postupka dokapitalizacije imati dovoljno sredstava i za investicije u zelenu energiju.

'Ukupni paket je 900 milijuna eura. Tako će biti omogućeno normalno funkcioniranje HEP-a, a isto tako imat će i sredstava ne samo za redovito funkcioniranje nego i za investicije koje su potrebne u kontekstu energetske tranzicije', kazao je Plenković.

'Sigurnost opskrbe i priuštivost energenata, kao dva cilja, u potpunosti smo ostvarili', dodao je.

Podsjetimo, premijer Plenković najavio je da će se HEP-u dati dioničarski zajam, najprije od 400 milijuna eura, a potom još 500 milijuna eura. Vlada na taj način poručuje da će HEP kao strateška energetska kompanija ostati u stopostotnom državnom vlasništvu i da neće biti privatizirana.

Plenković je spomenuo da je sa SAD-om dogovorena potpora od 140 milijuna dolara Hrvatskoj u partnerskoj suradnji, a sredstva će biti iskorištena za nabavu novog naoružanja. 'MORH će nastaviti operativne razgovore sukladno potrebama HV-a', kazao je premijer i dodao kako će taj novac, među ostalim, ići i za formiranje nove eskadrile helikoptera, odnosno nabavu novih letjelica. Iako to nije izrijekom rekao na sjednici Vlade, nabava novih letjelica odnosi se na helikoptere UH-60 Black Hawk, kakvih je Hrvatska od SAD-a već dobila i kupila ukupno četiri komada. Hrvatska treba nabaviti nove helikoptere i zato što će 14 svojih starijih helikoptera ruske proizvodnje Mi-8 donirati Ukrajini, što bi se trebalo provesti uskoro, pa će joj ostati samo deset helikoptera Mi-171, koji su zapravo modernije inačice Mi-8, a s kojima se obavlja širok raspon poslova, od traganja i spašavanja, prevoženja unesrećenih i bolesnih s otoka, do prijevoza dužnosnika.

Osvrnuo se i na svoj posjet Sloveniji, gdje je s premijerom Robertom Golobom razgovorao o nizu tema, pa i o drugom bloku nuklearke Krško. 'Sastanak je prošao u vrlo dobroj atmosferi. Spremni su sporazumi o plinu, policijskoj suradnji. Očekujemo dolazak premijera Goloba u Zagreb tijekom svibnja', kazao je.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Izdvojio je i temu zakona o osobnoj asistenciji, nakon kojeg će ići zakon o inkluzivnom dodatku i izmjene zakona o socijalnoj skrbi.

'Naša Vlada je kontinurano povećavala naknade za osobe s invaliditetom, roditelje s djecom s poteškoćama i za roditelje njegovatelje. Trenutno se izdvaja oko 20 milijuna eura za oko 4000 korisnika. Usvajanjem ovog zakona idemo na 14.100 korisnika i 156 milijuna eura', kazao je Plenković, dodajući da je 'ogromna većina udruga itekako zadovoljna'.

Po pitanju eksperimentalnog programa cjelodnevne škole, očekuje jako dobar odaziv na javni poziv za 50 škola. 'Naši mladi dobit će i dobro opće znanje, posebna znanja i kvalitetno se prilagođavati za tržišta rada', najavio je.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade su i prijedlog zakona o mirnom rješavanju sporova (EU) te donošenje Nacionalnog plana zaštite i promicanja ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije za razdoblje do 2027. godine.

Hrvatska pomaže Ukrajini s još 500.000 eura

Hrvatska će pomoći Ukrajini s 500.000 eura kroz Sveobuhvatni paket pomoći NATO-a za Ukrajinu, odlučeno je u četvrtak na sjednici vlade.

"Nakon ruske agresije na Ukrajinu, Sveobuhvatni paket pomoći za Ukrajinu višestruko je povećan. Hrvatska od njegove uspostave nijednom nije donirala sredstva u taj paket pomoći. Iako Hrvatska već pruža značajnu bilateralnu pomoć Ukrajini, donacija u Sveobuhvatni paket pomoći ojačala bi poziciju te pridonijela dodatnoj vidljivosti Hrvatske unutar NATO-a kao članice koja i kroz NATO-ovu platformu daje snažnu podršku Ukrajini", rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

Sveobuhvatni paket pomoći NATO-a za Ukrajinu mehanizam je za praktičnu i neubojitu pomoć Ukrajini i funkcionira putem donacija članica NATO-a i partnerskih država.