vlada odbila

Most traži ograničenje transporta nafte s visokim udjelom sumpora kroz Hrvatsku

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 02.05.2019 15:51
  • Objavljeno 02.05.2019 u 15:51
Mostov zastupnik Tomislav Panenić

Mostov zastupnik Tomislav Panenić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Prijedlog dopuna Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, kojim Most traži da se ograniči transport nafte s visokim udjelom sumpora kroz Hrvatsku, nije u četvrtak naišao na podršku vladajućih, uz obrazloženje da bi time Hrvatska prekršila međunarodne obveze

Mostovci traže da se omogući prihvat i transport isključivo nafte čije karakteristike ne prelaze granične vrijednosti sadržaja sumpora od maksimalno 1 posto m/m, naglašavajući da nafta s većim udjelom sumpora predstavlja opasnost za zdravlje ljudi. Posebno su se pritom osvrnuli na zagađenje zraka u Slavonskom Brodu.

'Osim što je problem loše stanje rafinerije u Bosanskom Brodu koja godinama nije modernizirana, problem je i što prerađuje naftu loše kvalitete', poručio je Mostov zastupnik Tomislav Panenić.

Upozorio je i da je nafta s viskom udjelom sumpora vrlo otrovna i eksplozivna, odnosno predstavlja latentnu opasnost. 'Smanjenjem udjela sumpora u nafti s 2,8 na 1 posto sigurno bi se unaprijedila situacija u tom području i smanjilo zagađenje', uvjeravao je Panenić.

Mostov prijedlog zakonskih dopuna Vlada ne prihvaća. Državni tajnik u u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić naglasio je da bi se promjenom tehničkih uvjeta po kojima JANAF posluje morali odbijati postojeći korisnici, a to bi, tvrdi, bilo u suprotnosti s obvezama Hrvatske iz Ugovora o energetskoj povelji.

Osim toga, dodaje Milatić, emisija stakleničkih plinova ne može se riješiti tehničkim uvjetima jer ne ovisi samo o vrsti nafte, već i o tehnološko.-tehničkim karakteristikama rafinerije. Istaknuo je i da bi se predložene dopune zakona odrazile na porast maloprodajnih cijenu naftnih derivata u Hrvatskoj, ali i ugrozilo poslovanje tvrtki koje transportiraju naftu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!