pitanje etične banke

Most optužen da je ucjenjivao investitora u vjetroelektranu Krš-Pađene, oni odgovaraju: Tužit ćemo ga!

05.06.2020 u 09:38

Bionic
Reading

Nakon što je poduzetnik iz BiH i investitor u vjetroelektranu Krš-Pađene Milenko Bašić jučer poručio kako su ga Hrvatske šume i Most ucjenjivali i reketarali, o svemu su se oglasili i prozvani

Iz Hrvatskih šuma, čiji je predsjednik uprave Krunoslav Jakupčić jedan od uhićenih u aferi Vjetroelektrana, ističu kako odbijaju sve navode predstavnika C.E.M.P.-a o bilo kakvom "reketu" i kočenju investicije, prenosi Večernji list.

'Za početak ovog projekta Hrvatske šume dale su posebne uvjete gradnje u postupku izdavanja lokacijske dozvole, u kojima su propisale sva ograničenja i pravila kojih se investitor mora pridržavati ako gradi na šumskom zemljištu, upravo zato kako se ne bi devastirao prostor i kako bi se očuvala i zaštitila bioraznolikost. Nažalost, investitor tijekom gradnje nije poštovao navedene uvjete te je počinio štetu na šumskom zemljištu. Moglo se čuti kako investitor u medijima tumači da se, po njegovu mišljenju, ne radi o šumi, međutim, riječ je o dragocjenom biljnom pokrovu čije je očuvanje ključno za krški teren, stvaranje tla, sprečavanje erozija i zaštitu staništa', kažu iz Hrvatskih šuma.

Poručuju kako je investitor za potrebe gradnje vjetroparka morao sagraditi prometnice, što je i napravio o svom trošku.

'Hrvatske šume su od svog osnivanja sagradile više od 5530 kilometara šumskih cesta, nije nam nepoznat trošak njihove gradnje, te nas je jako iznenadila procjena investitora o trošku u iznosu od oko 29 milijuna kuna jer je taj trošak realno višestruko manji. Nadalje, investitor je tražio da se troškovi ulaganja u šumske prometnice "prebiju" s naknadom za služnost, što je zakonski nemoguće, na što je investitor upozoren', tvrde u Hrvatskim šumama.

Međutim, Bašić je jučer kazao kako su ucjene stigle i od predstavnika Mosta koji je od njega tražio novce za Etičnu banku.

Tadašnji ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović kaže da je sve radio po zakonu. 'Ministar je dužan poštovati zakone, što vrijedi i u pogledu direktive o staništima koju smo preuzeli ulaskom u Europsku uniju. Nepoznata mi je bilo kakva veza ovog predmeta s bilo čim drugim, uključujući meni nepoznat projekt Etične banke, stoga se pitanja takvog tipa trebaju uputiti na neku drugu adresu', poručio je.

Oglasio se i politički tajnik Mosta Nikola Grmoja. 'Taj čovjek koji podmićuje i bjegunac je iste je optužbe već iznio prije nekoliko godina u jednom listu. I tamo je govorio o "Mostovu čovjeku", ali nismo pretjerano reagirali. Ovog puta ćemo ga tužiti. Ne znam kako bismo mi bilo kakav novac za bilo što tražili kad Most projektu nije dao zeleno svjetlo. Svima je jasno da je mito završilo u džepovima HDZ-a', kazao je Grmoja.

  • +6
Vjetropark kod Knina Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL