u kremlju zabrinuti

Moskva se nada da Washington neće reagirati jednostrano oko Sjeverne Koreje

17.04.2017 u 16:44

Bionic
Reading

Rusija se nada da Sjedinjene Države neće djelovati jednostrano kada je posrijedi rješavanje problema sa sjevernokorejskim balističkim i nuklearnim programom, izjavio je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

‘Nadam se da neće biti nikakvih jednostranih akcija poput onih kakvima smo nedavno svjedočili u Siriji’, kazao je Lavrov na konferenciji za novinare održanoj u Moskvi zajedno sa senegalskim kolegom Mankeurom Ndiayeom, pri čemu je aludirao na američko bombardiranje sirijske vojne baze. 

‘Ne prihvaćamo niti odobravamo nuklearne i balističke eskapade Pjongjanga kojima se krše rezolucije UN-a, no to ne znači da je zato moguće kršiti međunarodno pravo korištenjem sile’ prema Sjevernoj Koreji, rekao je šef ruske diplomacije.

Američki potpredsjednik Mike Pence je u ponedjeljak za posjeta demilitariziranoj zoni koja dijeli dvije Koreje kazao da Sjedinjene Države žele održati sigurnost ’mirnim načinom, zahvaljujući pregovorima’ no da ‘su na stolu sve opcije’ kada je posrijedi odnos prema Sjevernoj Koreji.

Podsjetio je da Pjongjang ne bi trebao testirati ‘odlučnost’ Donalda Trumpa kada je u pitanju nuklearno oružje, a ni snagu američkih vojnih snaga. 

‘Ako tu izjavu interpretiramo kao prijetnju po kojoj će se jednostrano upotrijebiti sila..., to je bez sumnje vrlo opasan put’, smatra Lavrov.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov pozvao je sve strane na suzdržanost kako bi se izbjegla bilo kakva aktivnost koja se može protumačiti kao provokacija. Pozvao je i na međunarodni angažman na rješenju krize.