traje istraga

Moskva prozvala Berlin: Imate plan za rušenje Krimskog mosta! Prisluškivali smo vas

02.03.2024 u 06:57

Bionic
Reading

Rusija tvrdi da je presrela razgovor između visokih njemačkih časnika dok su navodno razgovarali o napadima na Krimski most projektilima Taurus. Nijemci sada provjeravaju je li ratno zrakoplovstvo (Luftwaffe) bilo prisluškivano

Rusko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je objašnjenje od Berlina. 'Pokušaji izbjegavanja odgovora smatrat će se priznanjem krivnje', napisala je glasnogovornica moskovskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova na svom Telegram kanalu.

Istodobno je Margarita Simonyan, čelnica ruske državne televizije RT, objavila audio snimku razgovora koji je trajao oko 30 minuta. Nije rekla kako je Simonjan došao do snimaka.

Snimka će se, između ostalog, baviti pitanjem bi li projektili Taurus teoretski bili tehnički sposobni srušiti most koji je izgradila Rusija prema poluotoku Krim. Još jedna točka u raspravi je bi li Ukrajina mogla izvesti napad bez sudjelovanja njemački oružanih snaga. Na snimci se čuje i kako nema zelenog svjetla za operaciju na političkoj razini.

Njemačko ministarstvo obrane istražuje jesu li presretnute komunikacije unutar zračnih snaga. 'Savezni ured za vojnu protuobavještajnu službu (BAMAD) pokrenuo je sve potrebne mjere', rekla je glasnogovornica.

Kancelar Olaf Scholz je u više navrata naglasio da je protiv isporuke projektila Taurus Ukrajini. To je pravdao opasnošću da bi Njemačka mogla biti uvučena u agresorski rat koji je započela Rusija.

  • +13
Krimski most i njegova izgradnja Izvor: EPA / Autor: ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM