vandalizam u pragu

Uklonjena WC školjka s postolja na kojem je donedavno bio kip sovjetskog maršala

09.05.2020 u 19:46

Bionic
Reading

Vlasti u Pragu uklonile su u subotu zahodsku školjku s postolja na kojem je donedavno stajao kip sovjetskog maršala iz Drugog svjetskog rata Ivana Koneva, objavila je agencija ČTK.

Policija istražuje kako je ondje dospjela. Vjeruje se da je postavljena tijekom noći.

Gradonačelnik šestog praškog okruga Ondrej Kolar osudio je to djelo, kazavši da, ako netko osjeća potrebu izraziti se na taj način na dan kada se obilježava završetak Drugog svjetskog rata, to znači da "ima u glavi više izmeta nego bilo čega drugoga", prenosi ČTK.

Kip Ivana Koneva uklonjen je početkom travnja, unatoč prosvjedima Moskve. Postavljen 1980., neokrznut je preživio mirnu revoluciju 1989., ali je zadnjih godina postao meta vandalizma.

Češki kritičari smatraju ga simbolom sovjetske opresije tijekom hladnog rata, kao što je bilo gušenje Praškog proljeća 1968. Pristaše ga smatraju simbolom pobjede nad nacizmom.

Koneva se nekoć smatralo osloboditeljem Čehoslovačke od nacista, ali je sudjelovao u gušenju mađarske revolucije 1956. Zapovijedao je sovjetskim snagama u Istočnoj Njemačkoj dok se gradio Berlinski zid.

Uklanjanje njegova spomenika izazvalo je napetosti u odnosima između Češke i Rusije.

Rusko veleposlanstvo u Pragu kazalo je u subotu da je spremno razgovarati s Česima o najvažnijim pitanjima, koja trenutačno uključuju pravne obveze zaštite povijesnih i vojnih spomenika.