ne otkrivaju sadržaj

MORH potvrdio da je Banožić dobio izvještaj VSOA-e o problemima s remontom kanadera, on tvrdi: Nisam se oglušio o taj dokument

25.08.2022 u 14:05

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić uoči početka protupožarne sezone dobio je izvještaj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), potvrdili su iz MORH-a za tportal. No ne otkrivaju sadržaj tog izvještaja kojim je ministar navodno upozoren da bi moglo biti problema s remontom kanadera

Portal Telegram objavio je u četvrtak da je VSOA u proljeće upozorila Banožića na potencijalne probleme zbog kojih bi Hrvatska mogla ostati bez dijela kanadera u protupožarnoj sezoni, no da se ministar oglušio na taj izvještaj. Kako je dalje poznato, remont aviona je kasnio, zbog čega je u jeku sezone protupožarna eskadrila bila daleko od punog broja.

Ministar Banožić, putem Službe za odnose s javnošću MORH-a, za tportal 'oštro demantira da bi se oglušio na izvještaj VSOA-e vezan za remont protupožarnih aviona' te kaže da su takvi navodi pretenciozni i netočni. No iz MORH-a potvrđuju da je ministar zatražio izvještaj VSOA-e nakon sastanka s predstavnicima Zrakoplovno-tehničkog centra (ZTC) 13. svibnja 2022., kao i da mu je taj izvještaj dostavljen 7. lipnja, iako ne otkrivaju detalje iz njega.

'Na redovnim kolegijima ministra obrane, na kojima su nazočni svi čelnici ustrojstvenih cjelina Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske, tijekom ove godine raspravljalo se o protupožarnoj sezoni. Ministar je zadužio sve nadležne za koordinaciju sa ZTC-om vezano uz protupožarnu sezonu, a na temelju potpisanih ugovora i osiguranih sredstava u proračunu. Ministarstvo obrane redovito je tijekom godine održavalo sastanke sa ZTC-om oko navedene problematike. Ministar obrane Mario Banožić 13. svibnja 2022. održao je sastanak s predstavnicima Zrakoplovno-tehničkog centra na kojem se razgovaralo o problematici remonta protupožarnih zrakoplova, što je i objavljeno. Nakon tog sastanka ministar obrane zatražio je izvješće VSOA-e, koje je dostavljeno 7. lipnja 2022. godine', piše u odgovoru MORH-a na upit tportala.

  • +11
Zrakoplovno-tehnički centar Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić

Dalje se navodi da je ministar s predstavnicima ZTC-a održao sastanke i u lipnju, srpnju te kolovozu te da se na tim sastancima raspravljalo o remontu i održavanju protupožarnih aviona.

'Ministar obrane poduzeo je sve što je u njegovoj nadležnosti za provedbu protupožarne sezone. Kao što je već komunicirano, Ministarstvo obrane osiguralo je sve uvjete i financijska sredstva u proračunu te sklopilo potrebne ugovore sa ZTC-om. Praćenje realizacije takvih ugovora u nadležnosti je Oružanih snaga Republike Hrvatske', zaključuje se u odgovoru MORH-a.

  • +29
Hrvatski kanaderi u akcijama Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos

Na loše stanje protupožarnih aviona tportal je upozoravao baš u svibnju, dan prije sastanka ministra s predstavnicima ZTC-a, kada smo ekskluzivno objavili da je od 12 protupožarnih aviona, koliko ih Hrvatska ima (šest kanadera i šest air tractora), njih čak osam bilo na servisu u ZTC-u, a tada su operativna bila samo četiri aviona.