ministar vjerovao ztc-u

Vojna tajna služba još u proljeće upozoravala Banožića da će biti problema s održavanjem kanadera

25.08.2022 u 08:48

Bionic
Reading

Telegram je iz upućenih izvora bliskih Ministarstvu obrane doznao da je ministar Mario Banožić proljetos, uoči protupožarne sezone, dobio izvještaj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) u kojem je upozoren da bi s remontom kanadera moglo biti problema

No čini se da je ministar odlučio ignorirati upozorenje, piše Telegram. Poznato je to da je remont kanadera kasnio i da su mehaničari radili u fušu u inozemstvu, a onda su neki dali i otkaz. Ministar Banožić dugo je vjerovao predstavnicima Zrakoplovno-tehničkog centra (ZTC), a oni su ga uvjeravali da je sve u redu. Međutim Hrvatska je prije nekoliko dana nakratko ostala na samo jednom protupožarnom avionu.

Telegram je uputio upit ministru Banožiću kada je točno dobio izvještaj VSOA-e s upozorenjem vezanim za remont kanadera te što je pisalo u tom izvještaju.

MORH-u su upit o VSOA-inom izvještaju poslali još 18. kolovoza, kada je više požara u Kaštelima velikim naporima stavljeno pod nadzor, kada je gašen požar što se s područja Tulovih greda proširio prema Zadarskoj županiji, kada je u Hrvatsku prešao požar iz Crne Gore te kada je gorjelo kod Svetog Križa i u Virovitičko-podravskoj županiji… Dvije osobe taj su dan ozlijeđene u požarima.

  • +11
Zrakoplovno-tehnički centar Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić

'Ministarstvo obrane je u proteklom razdoblju, s HRZ-om i ZTC-om, informiralo javnost o svim bitnim aspektima i izazovima problematike održavanja protupožarnih zrakoplova', odgovorili su im iz MORH-a tek jučer. Drugim riječima, poručili su da više neće odgovarati na pitanja vezana uz protupožarnu sezonu. Kako pritom komentiraju činjenicu da je ministar obrane ignorirao izvještaj vojne tajne službe koja je dužna obavještavati ga o bitnim ugrozama, iz MORH-a očito nisu imali potrebu objasniti.

  • +29
Hrvatski kanaderi u akcijama Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos

U međuvremenu se o stanju u ZTC-u nije oglašavao ni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), a koji predstavlja državu kao vlasnika velikogoričkog zrakoplovnog zavoda. Potvrdili su tek da su im iz ZTC-a stigla izvješća koja su tražili zbog problematičnog remonta protupožarnih aviona. Nisu objavili tko im je poslao ta izvješća i što piše u njima.