dan pobjede 2023.

Središnja proslava Oluje ipak će se odvijati pod šatorom, pogledajte detalje

03.08.2023 u 13:49

Bionic
Reading

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja održat će se 5. kolovoza Kninu, gdje su u tijeku završne pripreme, izvijestili su iz Ministarstva obrane

S obzirom na lošu vremensku prognozu Državnog hidrometeorološkog zavoda, prema kojoj su izgledni pljuskovi s grmljavinom, a moguće i olujno nevrijeme, središnja svečanost održat će se na Trgu dr. Ante Starčevića, koji će biti dijelom natkriven kako bi se program mogao nesmetano odvijati i pratiti, piše u priopćenju MORH-a.

U ranim jutarnjim satima, od 6:30 sati, održat će se tradicionalna budnica ulicama grada Knina, a dolazak uzvanika i sudionika očekuje se do 9 sati.

Na Trgu kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95 od 9:20 sati odat će se počast poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima. Vijence će položiti predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja u VRO Oluja, HRVI, ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, a potom i najviši državni dužnosnici te predstavnici županija i gradova.

  • +22
Pripreme za obljetnicu Oluje 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Središnja svečanost počinje u 9:40, a podizanje zastave na Tvrđavi pratit će se putem videozida na Trgu. Predviđeno je da zastavu podižu predstavnici hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, njih 12, u nazočnosti počasnog postroja MUP-a i pripadnika Počasno-zaštitne bojne OSRH-a.

U sklopu programa predviđena su obraćanja predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade, a u ime hrvatskih branitelja kao prvi govornik obratit će se djelatni časnik HV-a, dragovoljac iz 90-e i pripadnik legendarnih Tigrova. Tijekom svečanosti čita se i povjesnica VRO Oluja te imena 244 poginulih i nestalih u VRO Oluja.

  • +15
Akro skupina Krila oluje u Kninu 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Program će upotpuniti glazbeni nastup Klape HRM-a Sv. Juraj i Policijske klape Sv. Mihovil, a završetak središnje svečanosti očekuje se do 11:15 sati. Nakon središnje svečanosti slijedi misa u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, koju predvodi vojni ordinarij od 11:45 sati.

Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme moći će se razgledati na parkiralištu kod Autobusnog kolodvora od 11 do 16 sati, u poslijepodnevnim satima predviđen je doček maratonaca i biciklista te potom i moto defilea, a organizirana je i podjela vojničkog graha za sve koji će biti na proslavi toga dana u Kninu.