uoči obljetnice 'oluje'

Pupovac na komemoraciji hrvatskim braniteljima i srpskim žrtvama: Nitko nije smio poginuti

03.08.2023 u 11:44

Bionic
Reading

U središtu Otočca i ličkom selu Doljani u četvrtak su gradske vlasti Otočca i Srpsko narodno vijeće (SNV) zajedno komemorirali stradanje hrvatskih branitelja i srpskih civila za vrijeme i nakon VRO "Oluje", te poslali poruku o važnosti međusobnog poštivanja stradanja i žrtava

U Otočcu su predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i gradonačelnik Otočca Goran Bukovac polaganjem cvijeća na spomenik hrvatskim braniteljima Domovinskog rata odali počast hrvatskim žrtvama u Domovinskom ratu. Bukovac je rekao da je zajedničko odavanje pijeteta hrvatskim žrtvama u Otočcu i srpskim žrtvama u Doljanima “važan iskorak u Ličko-senjskoj županiji, u odnosima hrvatskog i srpskog stanovništva, te važan zalog za budućnost”.

Pupovac je istaknuo kako u SNV-u prakticiraju politiku sjećanja tako da "izmirimo žive, a da se sjećamo i poštujemo stradale mrtve” i založio se za politike sjećanja kroz koje se ne bi događala daljnja sukobljavanja. Za zajedničko komemoriranje žrtava rekao je kako se rijetko kada događaju, zato imaju posebnu snagu i važnost. To nije dovoljno, ali je u sadašnjim okolnostima važna poruka. Na pitanja o različitim gledanjima na Oluju u Hrvatskoj i Srbiji Pupovac je odgovorio kako se “rasprave o političkim pitanjima o ratnim događanjima trebaju voditi u mirnijim i razumnijim okolnostima”.

  • +7
Milorad Pupovac i Goran Bukovac zajedno komemoriraju žrtve Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

'Nitko nije smio poginuti. Trebalo je učiniti sve da ne dođe do rata. Kad se već dogodilo, treba ih se sjećati, a ne sukobljavati se oko toga, a rasprave možemo voditi u mirnijim okolnostima, rekao je Pupovac.

Nakon toga je u Doljanima zajednički odana počast i srpskim žrtvama, a SNV je održao središnju komemoraciju za stradanje srpskih civila za vrijeme i nakon VRO "Oluje". Kod nedovršene crkve Rođenja Presvete Bogorodice saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević istaknuo je važnost održavanja sjećanja na stradale sunarodnjake, ali i na sve pripadnike srpskog, hrvatskog i drugih naroda koji su privremeno ili trajno ostali bez svojih zavičaja, svojih bližnjih i svoje imovine u ratnim godinama.

Tijekom “Oluje” u selima nekadašnje općine Otočac dio mještana, većinom starijih, nemoćnih i bolesnih, nije napuštao svoja sela, pa je dio njih usmrćen od 4. do 8. kolovoza 1995., neki na pragovima vlastitih domova, u svojim dvorištima, a neki su zapaljeni u kućama. Komemoraciji u Doljanima nazočili su i predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava i Documente - Centra za suočavanje s prošlošću. Na mjestu gdje su pred svojim kućnim pragom stradali stanovnici koji su tijekom "Oluje" ostali u svojim kućama, pravoslavni je svećenik održao je parastos, žrtvama u spomen položene su ruže i pročitana je "Izjava sjećanja" SNV-a, koja se u znak sjećanja na egzodus Srba i sve stradale u ratu čita na sjednicima svih vijeća srpske nacionalne manjine.