reagiranje

MORH o stegovnim kaznama u VSOA-i: Slučaj će se procesuirati i kroz druga tijela

31.10.2023 u 14:48

Bionic
Reading

Nakon medijskih napisa da je stegovno-disciplinski sud VSOA-e izrekao neobično male kazne petorici djelatnika te agencije zbog lažiranja troškova i nenamjenskog trošenja, oglasio se i MORH

MORH u priopćenju tvrdi da je u medijima iznesen niz netočnih navoda i podataka o aktivnostima koje se provode u VSOA-i.

'Vezano za predmetni slučaj, naglašavamo kako u cilju utvrđivanja moguće stegovne i disciplinske odgovornosti svojih zaposlenika, VSOA nastavlja provoditi aktivnosti u okviru svojih nadležnosti, odnosno sukladno zakonu. Naglašavamo kako je temeljem utvrđenog činjeničnog stanja dosad okončan samo dio aktivnosti u tim stegovnim postupcima. Dosad završeni stegovni postupci rezultirali su stegovnim kaznama i mjerama. Sva daljnja postupanja vezana za predmetni slučaj bit će procesuirana kroz druga nadležna državna tijela. Zaključno, Vojna sigurnosno-obavještajna agencija nastavlja uspješno provoditi sigurnosnu politiku u izvršenju zadaća obrane opstojnosti, suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske', poručuju iz MORH-a.

Podsjetimo, Jutarnji list objavio je kako je stegovno-disciplinski sud Vojne sigurnosnoobavještajne agencije (VSOA) prošli tjedan izrekao kazne petorici djelatnika te agencije zbog lažiranja troškova i nenamjenskog trošenja iznosa koje su dobivali za potrebe posjeta različitim vojnim misijama.

Prema dostupnim informacijama, jedan je djelatnik kažnjen dvogodišnjim nenapredovanjem u službi, dvojici je presuđeno smanjenje plaće od deset posto na rok od tri mjeseca, a peti je djelatnik kažnjen samo opomenom.

'Riječ je o skandalozno malim kaznama. Ako je utvrđeno da je pronevjereno dva milijuna kuna. neshvatljivo je da su kazne toliko male. Osim toga, petorici okrivljenih nije ni naloženo vraćanje novca, svi oni i dalje rade u VSOA-i i nitko nije dobio otkaz', ističe jedan od sugovornika Jutarnjeg lista.