skandal u vojsci

USKOK upao u Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju, istražuju vojne špijune, pospremali su novac u svoje džepove

23.11.2022 u 19:46

Bionic
Reading

USKOK istražuje nezakonito trošenje državnog novca u Vojnoj sigurnosno- obavještajnoj agenciji, prikuplja se dokumentacija i istražuju sumnje na račun vojnih špijuna, ali i nekoliko bliskih suradnika čelnog čovjeka te vojne agencije, potvrđeno je u srijedu Dnevniku Nove TV

Kako je rečeno, istražuju se putni nalozi, želi se utvrditi imaju li isplate među vojnim obavještajcima i pokriće, a tužitelji su se uključili u slučaj mjesecima nakon što je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost upozorio da se ondje krši zakon, a novac vojne agencije nezakonito troši.

Sumnja se da su vojni špijuni pronevjerili iznos od dva milijuna kuna, što i nije konačan broj, a navodno je riječ o novcu za službena putovanja i zadaće u misijama u Poljskoj, Libanonu, Litvi.

Siniša Hajdaš Dončić iz Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost rekao je za Novu TV da definitivno ima kaznene odgovornosti, jer ako je nestao novac, to je kaznena odgovornost. "Vidljivo je da je stvar ozbiljna, jer je i DORH ušao i radi se jedna financijska forenzika", dodao je.

Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje da nitko od najmanje desetak osoba i djelatnika agencije upletenih u aferu nije suspendiran, ali rade na drugim pozicijama.

Iz MORH-a poručuju da se Vojna sigurnosno- obavještajna agencija očitovala da zbog zakonskih ograničenja nije u mogućnosti odgovoriti na pitanja o tome.

"Situacija je definitivno šizofrena. VSOA je važna sastavnica hrvatskog sigurnosno- obavještajnog sustava i mislim da je vrijeme da gospodin Plenković prihvati Milanovićev poziv na zajednički operativni sastanak, jer ovo je pitanje i sigurnosti i Hrvatske kao države", rekao je Hajdaš Dončić.