PORUKA PANTOVČAKU

MORH o Milanovićevom transferu u Vatikan: Moramo se ponašati odgovorno prema proračunu

12.11.2021 u 20:05

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane reagiralo je na optužbe Zorana Milanovića o prijevozu svećenika brodom Hrvatske ratne mornarice. Priopćenje prenosimo u cijelosti

'Unatoč više zamolbi Ured predsjednika Republike Hrvatske i dalje ne poštiva Zakon o obrani te zahtjeve za korištenje vojnih resursa i dalje upućuje direktno načelniku Glavnog stožera, a ne po Zakonu o obrani prema kojem Ured Predsjednika zahtjev treba slati kabinetu ministra obrane nakon čega ministar donosi Odluku koju potom šalje načelniku Glavnog stožera na postupanje.

U slučaju potpore za odlazak u Vatikan Predsjednik Republike zatražio je preko načelnika Glavnog stožera potporu, vozila i pripadnike Hrvatske vojske. Ministar se u ovom, kao i u svakom drugom slučaju mora ponašati odgovorno prema proračunu Ministarstva obrane na što ga kao čelnu osobu ministarstva obvezuje Zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Umjesto zahtjeva koji vodi prema zakonitom rješenju problema ponovno smo, po tko zna koji put, dobili javne uvrede.

  • +14
Zoran Milanović Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Ministarstvo obrane zaključuje da postupa u skladu sa Zakonom o obrani, a to moraju poštivati i Ured predsjednika Republike Hrvatske i Glavni stožer Oružanih snaga.'

Podsjetimo, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Robert Hranj poslao je zahtjev ministru obrane za 'prometnom potporom' predsjedniku Milanoviću za skori službeni put u Vatikan. Zatražio je upućivanje tri pripadnika Počasno zaštitne bojne, kao i dva kombinirana vozila novije generacije.

Ministar je zahtjev prihvatio, ali uz napomenu da se korespondencija o ovoj problematici treba odvijati između Ureda predsjednika i Ministarstva obrane.

Milanović je u petak nazvao Banožića 'pajdom Gabike Žalac' i optužio ga da je odobravanjem topovnjače za prijevoz svećenika s Hvara 'počinio kazneno djelo'.