PREDSJEDNIK U TISNOM

Milanović o prijevozu svećenika vojnim brodom: 'Banožić je pajdo od Gabike. Svjesno je napravio kazneno djelo, to je razlog za smjenu'

12.11.2021 u 18:00

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak je ustvrdio kako je odobravanjem besplatnog prijevoza biskupa s Hvara brodom Hrvatske ratne mornarice (HRM), ministar obrane Mario Banožić svjesno napravio kazneno djelo, što je, smatra, razlog za trenutnu smjenu ministra

“Ovo je krađa kojom su biskupi dovedeni u vrlo neugodnu poziciju. To je ukraden novac i treba ga vratiti u proračun”, izjavio je Milanović komentirajući novinarima slučaj angažiranja broda Hrvatske ratne mornarice, bez naknade, za prijevoz biskupa i nadbiskupa u svibnju ove godine nakon ređenja hvarskoga biskupa.

Milanović je u Tisnom novinarima citirao dva stavka članka 64. Zakona o obrani, u kojem stoji da “oružane snage iznimno mogu pružati pomoć lokalnoj zajednici i institucijama civilnog društva u provedbi humanitarnih projekata i projekata od općeg interesa" te da se "prilikom provedbe aktivnosti stavka 1. ovog članka, ne smiju rušiti načela slobodnog tržišnog natjecanja”.

“Sad zamislimo situaciju uklapa li se ta situacija u ovo? Ne uklapa. Svakome tko je pismen, tu se jasno govori da su to naplatni odnosi. Tu nema labavo, nema mukte. Ministar je napravio suprotno, počinio je kazneno djelo, svjesno”, ustvrdio je Milanović istaknuvši da je zbog toga nenaplaćeni angažman vojnog broda razlog za njegovu trenutnu smjenu.

Pritom je istaknuo da je Banožić “pajdo od Gabike Žalac”, uhićene bivše HDZ-ove ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a, jer je to isti model ponašanja, i da bi tim novcem koji nije ušao u državni proračun, trebale baviti institucije koje su se bavile “Gabikom”.

  • +14
Zoran Milanović Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

“Na ovaj način se kompromitiraju biskupi, sve zato da bi se mali Bane nekome dopao. Ovo je jedan užasno loš primjer kako se državni novac i državna imovina zloupotrebljava za interese jednog provincijskog čovjeka”, zaključio je Milanović.

Osvrnuo se i na odluku kojom je Banožić zabranio Oružanim snagama RH uključivanje i potporu za protokolarne aktivnosti Ureda predsjednika bez njegove suglasnosti, istaknuvši da je time Predsjednik RH stavljen u poziciju da mora okolo tražiti potporu.

“Moj Ured nema automobile, idemo sad recimo kod pape, kompliciran je protokol i trebaju nam automobili. Ja moram moliti Marija Banožića oko toga?” upitao je Milanović.

“Znate kako to završava u slabijim državama, tako da se uvijek nađe neki sponzor”, kazao je istaknuvši da postoji “niz ljigavih tipova” koji bi htjeli pokloniti da ih se reklamira na taj način.

  • +11
Ministar Banožić obratio se medijima nakon sastanka s Plenkovićem i generalima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

“To je propast hrvatske države. Ljudi koji su došli doslovno niotkuda, bez ikakvog iskustva s kompleksima i željom za osvetom ne mogu raditi ovako osjetljiv posao”, ustvrdio je.

Komentirao je angažman novinarke Dijane Čuljak u MORH-u, što je jučer potvrdio i sam Banožić kazavši da je Čuljak angažirana na novom modelu komuniciranja koje MORH želi uspostaviti. Milanović je rekao da je osoba čije je ime spomenuo jučer angažirana “ispod stola” za honorar ispod 20 tisuća kuna da ju se ne mora stavljati u plan javne nabave, i to kao osoba protiv koje se vodi kazneni postupak.

“To radi osoba (...) protiv koje RH vodi kazneni postupak. Dakle, u javnoj upravi se ne možete zaposliti ako se protiv vas vodi postupak, ali možete raditi za honorar” primijetio je Milanović.

Rekao je i kako je u petak premijeru Andreju Plenkoviću, od kojeg očekuje reakciju, poslao novo pismo.

“Ja sam se i danas obratio Plenkoviću jednim pismom, u prilog kojemu sam stavio jedan dramatičan dokument čiji ja nisam autor, i očekujem njegovu reakciju”, poručio je Milanović no nije želio otkriti više detalja o tome.