NIJE IM PRVI PUT

Moldavci švercali gotovo dva kilograma urana

25.08.2010 u 09:32

Bionic
Reading

Moldavska policija zaplijenila je 1,8 kilograma urana 238 u jednoj garaži u glavnom gradu te države Kišinjevu. Materijal su čuvali stražari, a nalazi se u metalnom kontejneru. Pritom su uhićena trojica muškaraca, a među njima su se nalazili i bivši policajci javlja BBC

Sve zajedno sedam je osoba osumnjičeno za sudjelovanje u ovoj operaciji od kojih su neke već ranije osuđivane za posjedovanje radioaktivnog materijala. Krijumčari su namjeravali prodati uran na istočnoeuropskom crnom tržištu za devet milijuna eura.
Novinari BBC-ja kontaktirali su i s nekim nuklearnim stručnjacima koji su im rekli da se ova vrsta urana ne može koristiti za stvaranje nuklearnog oružja.

Navodno je količina urana 'trivijalna' i ne emitira štetno zračenje u toj mjeri da ga ljudi mogu bez ikakve opasnosti držati u rukama.
'Bez obzira na sve svaki pokušaj šverca urana razlog je za zabrinutost', rekao je BBC-ijev stručnjak.

Ipak moldavski istražitelj Oleg Putintica izjavio je za jednu tamošnju televiziju da se materijal mogao iskoristiti i u civilnoj nuklearnoj industriji, a isto tako za proizvodnju oružja za masovno uništenje. Izbor iz kojeg je nabavljen uran kao i njegova konačna destinacija na koju je trebao biti isporučen nisu sasvim jasni.