EU DOSTA BIH

'Moguće je ukidanje funkcije povjerenika za proširenje'

18.10.2013 u 12:06

Bionic
Reading

Svi u Europskoj uniji frustrirani su ponašanjem političara u Bosni i Hercegovini koji odbijaju dogovore i time pokazuju da ne žele napredak svoje zemlje, izjavio je predsjedatelj izaslanstva Europskog parlamenta za odnose sa zapadnim Balkanom Eduard Kukan, piše u petak sarajevski dnevnik.

Kukan je u intervjuu za 'Dnevni avaz' komentirao trenutačno stanje u BiH i zastoj u nastojanjima da se provede presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju 'Sejdić-Finci'. 'Vidi se da smo frustrirani i to se vidi kroz ukupnu atmosferu u Europskom parlamentu i drugim europskim institucijama. Nastojimo pomoći, no rezultata nema. Razgovori se vode, napretka nema', rekao je. Najnovije izvješće Europske komisije o napretku BiH u 2013. jasno pokazuje da ta zemlja zaostaje za susjedima, istaknuo je Kukan.

'Ne znamo što više uraditi da bi se vidjeli rezultati, koje instrumente koristiti', rekao je dužnosnik EP-a ne krijući razočaranje ponašanjem stranačkih lidera u BiH, ali je odbio imenovati krivce za takvo stanje. Na upit bi li EU mogla posegnuti za sankcijama kako bi kaznila odgovorne za političke blokade u BiH, Kukan je odgovorio da je to posljednji instrument koji se u mnogim zemljama nije pokazao dobrim.

'Čak ni u Bjelorusiji... sankcije ne daju rezultat. Pate obični ljudi, a mi smo čak konkretno imenovali odgovorne no njima se ne događa ništa. Oni i dalje imaju pozicije, moć, utjecaj', rekao je bivši šef slovačke diplomacije. Zaključio je da predstavnici EU sada čine sve ne bi li pomogli, no bliže izbori za Europski parlament i dolazi vrijeme za novu Europsku komisiju pa ostaje vidjeti što će to donijeti.

'Raspoloženje prema ideji proširenja EU mijenja se i nije jasno kako će nova Europska komisija izgledati', upozorio je Kukan te potvrdio da je i osobno čuo kako bi se mjesto povjerenika EU za proširenje moglo ukinuti.

Prema presudi Europskog suda za ljudska prava, BiH treba promijeniti svoj Ustav i izborno zakonodavstvo kako bi se pripadnicima nacionalnih manjina, osobama koje ne pripadaju nijednom od tri konstitutivna naroda, omogućilo da se natječu za mjesto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i izbor u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovina. Presuda iz 2009., još nije provedena jer se o tome ne mogu dogovoriti političari BiH čime BiH krši svoje međunarodne obveze.