PRIPREME ZA PONEDJELJAK

Moglo bi biti otpora: U najvećem domu zdravlja 200 djelatnika nije dostavilo Covid potvrde

01.10.2021 u 20:45

Bionic
Reading

Od ponedjeljka će u zdravstvenom sustavu biti obvezna Covid potvrda. U Domu zdravlja Zagreb - Centar, najvećem u Hrvatskoj, spremni su za povećani broj testiranja, kazala je ravnateljica Antonija Balenović. Dodala je kako bi ipak moglo biti otpora od strane djelatnika

U Domu zdravlja Zagreb - Centar primarnu zdravstvenu zaštitu pružaju za oko 350 tisuća stanovnika. Imaju 890 zaposlenih i oko 500 koncesionara i to na 64 lokacije.

'Vjerujemo da je sve spremno. Pripremali smo strategiju kako bi bili brzi i učinkoviti. Čim smo dobili pismenu odluku zatražili smo od naših djelatnika da dostave Covid potvrde što su oni i učinili', kazala je Antonija Balenović za Dnevnik HRT-a, dodajući da oko 200 djelatnika nije dostavilo potvrde i za njih je osigurano testiranje u nedjelju na lokaciji u Sigetu.

Dio testova su kupovali, za potrebe građana Zagreba u ranijim valovima epidemije, i nešto je od tih testova ostalo. Dio su testova dobili od Civilne zaštite Grada Zagreba i imaju ih dovoljno za iduća dva mjeseca - i za djelatnike i za građane. Na pitanje bi li moglo biti otpora od strane djelatnika kazala je kako 'otpora uvijek ima'.

'Očekujemo da će ga možda i biti, ali smo spremni za nekakav 'diplomatski način' - da se na kulturan način izvrši uvid. Zna se kakva je procedura - djelatnici taj dan neće na poslu moći biti validirani', odgovorila je.

Naglasila je kako je za toliki broj ljudi teško osigurati zamjenu, međutim računaju na svijest svih od značaja testiranje. Tako je veliki broj već i najavio da će se testirati.

Testiranje djece i nedostatak pedijatara

'Očekuje se povećani broj i testiranja djece. Mi i za te potrebe imamo dovoljan broj brzih antigenskih testova. Djeca se mogu testirati u okviru ambulante primarne zdravstvene zaštite i na izdvojenoj lokaciji', potvrdila je.

Što se tiče nedostatka pedijatara kazala je da imaju sve timove popunjene, neke ipak s umirovljenicim liječnicima.