BROJ MOLBI SE MULTIPLICIRAO

Mlinarev oglas za posao kao medijska senzacija

25.04.2012 u 09:59

Bionic
Reading

Nakon što su u ponedjeljak domaći internetski portali i elektronički mediji objavili da se u okolnostima dramatične nezaposlenosti u zemlji na oglas kojim najveći domaći proizvođač kruha i peciva Mlinar traži pedeset radnika javilo samo četvero kandidata, u noći na utorak i u prijepodnevnim satima Mlinarove telefone i električnu poštu zatrpalo je čak 700-tinjak ponuda kandidata

Zapošljavanje se nudilo na području Istre, Primorja i Zagreba, a kako su potencijalni kandidati pozvani preko osječkoga Glasa Slavonije, očito je da nezaposleni na istoku Hrvatske ne žele zbog posla mijenjati životnu sredinu i za skromnu plaću u drugom dijelu zemlje ispočetka graditi egzistenciju.

Relativno jeftin oglas u lokalnom osječkom glasilu prometnuo se u prvorazrednu medijsku senzaciju što je zagrmjela hrvatskim javnim prostorom i reklamu kakvu Mato Škojo, vlasnik Mlinara d.d., ne bi mogao platiti ni suhim zlatom. Stoga je osnovano upitati se je li riječ o prvorazrednom marketinškom triku i još neviđenoj promociji Mlinara neposredno uoči otvaranja njihove nove tvornice kruha i peciva u Zagrebu, najveće i najmodernije u Hrvatskoj, ili se sve ipak dogodilo spontano?

Sudeći prema iznenađenju i nevjerici zbog onog što mu se odjednom događa, jer pozivi kandidata za oglašena radna mjesta i novinara koji žele informaciju više neprekidno su se smjenjivali cijelog dana, bit će da je sve ipak ispalo slučajno.

'Posljednja tri mjeseca više smo puta oglašavali slobodna radna mjesta putem nekih područnih ureda Zavoda za zapošljavanje, u tiskovinama i na specijaliziranim servisima na internetu. Radilo se mahom o radnim mjestima prodavač(ic)a u pekarskim prodavaonicama, zapošljavanju pekara i rukovoditelja pekare, skladišta i transporta koja smo namjeravali primiti u stalni radni odnos', obavijestila nas je Sanda Mandić, voditeljica ureda direktora Mlinara, Marina Picukarića, i navela 17 oglasa kojim su tražili radnike od 19. siječnja do danas.

'Iznenadilo nas je to što, s obzirom na javno dostupne i poznate podatke o broju nezaposlenih, takvim sustavom oglašavanja slobodnih radnih mjesta ne uspijevamo pronaći odgovarajući broj iskreno zainteresiranih kandidata za pronalaženje posla. Neke od pristiglih zamolbi predstavljale su uglavnom zadovoljavanje formalnosti, a ne izraz stvarne potrebe kandidata za poslom. Do takvih smo spoznaja redovito dolazili razgovarajući s kandidatima', piše Sanda Mandić i ističe da će Mlinarov Odjel ljudskih potencijala pozorno proučiti sve pristigle ponude i kontaktirati s prijavljenim kandidatima, 'među kojima se nadamo da ćemo izabrati najbolje'.

U upravi Mlinara saznajemo i da kontinuirano šire i usavršavaju maloprodajnu mrežu, zbog čega gotovo svakodnevno zapošljavaju nove radnike u prodaji i prijevozu. Tako su od početka godine do danas zaposlili 114 osoba. Djelatnost proširuju na području Istre i Zagreba, pa najavljuju i nova zapošljavanja, a zahvalni su novinarima zbog porasta interesa za dobivanjem posla u njihovoj kompaniji te vjeruju da će im ubuduće radna snaga biti dostupnija nego dosad.