UDOVOLJENO ZAHTJEVU USKOKA

Mladineu i ostalima mjesec dana istražnog zatvora

28.04.2011 u 22:04

Bionic
Reading

Bivšem direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinku Mladineu i još četvorici osumnjičenih da su Fond oštetili za najmanje 103 milijuna kuna, večeras je određeno mjesec dana istražnog zatvora

Odluku je nakon trosatnog ročišta večeras oko 21 sat donio istražni sudac izagrebačkog Županijskog suda Ratko Šćekić

U izjavi za Hinu Šćekić je kazao da je udovoljio zahtjevu USKOK-a i sve osumnjičene zatvorio zbog sumnje da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke koji trebaju biti saslušani u istrazi o fiktivnoj prodaji PET ambalaže.

Mladinea se sumnjiči da je u cilju izvlačenja novca iz Fonda osnovao kriminalnu skupinu u kojoj su bili vlasnica tvrtke BBS iz Podruta i bivša HDZ-ova saborska zastupnica Barbara Bešenić, njezin sin Krunoslav Bešenić, direktor poduzeća Retabl iz Metkovića Dragan Mioč te vlasnik zadarske tvrtke Odlagališta sirovina Miho Zrnić Marinović, poznat kao 'dalmatinski kralj otpada'.

Osim zbog utjecaja na svjedoke, USKOK je tražio da se Mioča zatvori i zbog sumnje da bi mogao ponoviti nedjelo za koje ga se tereti.

Istražitelji sumnjaju da je do plijena, jednog od većih u dosadašnjim korupcijskim aferama, skupina došla zlouporabama položaja i ovlasti te krivotvorenjem službenih isprava, što su trajale od početka 2006. do studenog prošle godine.

U istražni zatvor u Remetincu Mladineo se nakon večerašnje odluke vraća nakon samo 11 dana slobode.

USKOK protiv njega vodi istragu od početka studenoga prošle godine, kada je uhićen u aferi Fimi media u kojoj je s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, Mladenom Barišićem i ostalima osumnjičen za izvlačenje više od 80 milijuna državnih kuna preko marketinške agencije u vlasništvu Nevenke Jurak

Nakon gotovo šest mjeseci provedenih u istražnom zatvoru u Remetincu, uoči uskrsnih blagdana je pušten na slobodu, a kao mjera opreza zabranjeno mu je kontaktiranje sa svjedocima koji još nisu ispitani u drugoj istrazi, onoj o poslovanju Fonda s tvrtkom Odlagalište otpada koje je na štetu Fonda navodno nezakonito zaradilo gotovo 11 milijuna kuna. Zbog te je istrage u Remetincu do prošloga tjedna bio i vlasnik Odlagališta otpada Zrnić Marinović.