SNIMKE RATNOG ZLOČINCA

Mladić živi u Srbiji i uopće se ne skriva

10.06.2009 u 22:41

Bionic
Reading

Haaški bjegunac Ratko Mladić nesmetano je živio u Beogradu te boravio u objektima vojske bivše SR Jugoslavije, odnosno Srbije u vrijeme kad su vlasti te zemlje tvrdile da ga traže i da ne znaju gdje je, dokazuju snimke koje je u srijedu emitirala TV Federacije BiH (FTV)

Na nekoliko nepovezanih snimaka emitiranih u okviru FTV-ova političkog magazina '60 minuta' vidi se Mladićev prepoznatljiv lik na kućnim obiteljskim proslavama koje su se očito priređivale nakon rata, ali i to kako se provodi u beogradskim restoranima okružen velikim brojem ljudi.

Na jednoj od snimaka zabilježen je i susret Mladića s haaškim optuženikom i negdašnjim načelnikom glavnog stožera vojske SR Jugoslavije Momčilom Perišićem koji mu je bio gost u stanu u beogradskom naselju Košutnjaku.

Amaterska kamera zabilježila je i Mladićeva poratna druženja s nekolicinom bivših generala vojske Republike Srpske, poput Manojla Milovanovića, Zdravka Tolimira i Milana Gvere. Druge snimke prikazuju pak haaškog optuženika kako sa suprugom opušteno pije kavu u nekom od vojnih objekata u Srbiji te kako se šeće zasnježenom stazom.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je u vrijeme kad su vjerojatno nastale neke od tih snimaka bio bosanskohercegovački veleposlanik u Beogradu, kazao je kako one samo potvrđuju ono što su i tada znali svi koje je to zanimalo.'Mladić je sve vrijeme pod zaštitom vojske, najprije SRJ pa potom i Srbije', ustvrdio je Komšić, objasnivši kako Mladić godinama uspješno bježi od pravde jer iza njega stoji vrlo zatvorena vojna i politička struktura, 'puno čvršća od one koja je štitila Radovana Karadžića'.

Dušan Ignjatović, voditelj ureda srbijanske vlade za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), odlučno je pak izjavio kako u ovom trenutku srbijanske vlasti ne znaju gdje je Mladić. 'Da znamo gdje je, bio bi uhićen kao i Karadžić', kazao je Ignjatović. Dodao je kako su snimke koje je prikazao FTV zapravo iz izvora Haaškog suda do kojega su dospjele jer mu ih je dostavila srbijanska policija.