'VIZIJA 2030'

Mladi saudijski princ pokušava reformirati zemlju

08.01.2017 u 08:21

Bionic
Reading

Mladi saudijski princ koji predvodi težnje te države za gospodarskim reformama iznio je svoju strategiju od tri točke kojom želi izbjeći otpor religijskih konzervativaca njegovom planu, piše u subotu magazin Foreign Affairs

Princ Mohammed bin Salman, 31-godišnjak koji nadgleda najveću reformu saudijske države i društva, prošlog je mjeseca istraživačima koji su posjetili njegovu državu rekao kako se razmatraju kaznene mjere za klerike koji bi potaknuli ili primijenili nasilje zbog provedbe njegovog plana, napisao je jedan od istraživača.

Princ Mohammed vjeruje kako je samo mali postotak klerika u tom kraljevstvu suviše ustrajno u svojoj dogmi da bi se s njima moglo raspravljati, dok bi se više od pola njih kroz dijalog i angažman uspjelo nagovoriti da podrže reforme. Ostali su ambivalentni ili nisu u poziciji da stvaraju probleme, prenosi magazin izjavu princa.

Princ Mohammed stvorio je reformski plan 'Vizija 2030' kojim bi se saudijsko gospodarstvo trebalo odvojiti od ovisnosti o nafti. Plan spominje islamsku tradiciju i drži se gospodarskih tema, no oskudijeva konkretnim mjerama za društvene promjene u tom veoma konzervativnom kraljevstvu.


Međutim u zemlji koja pripada strogoj vrsti vahabitskog sunitskog islama gdje je odvojenost spolova obvezna, a koncerti i kina zabranjeni naizgled smirujući ciljevi ovoga plana da ojača položaj žena, potakne sport i ulaganja u zabavu su sporni.

Saudijski klerici daju legitimitet i javno podržavaju kralja koji se predstavlja kao čuvar najsvetijih muslimanskih mjesta. I dalje drže kontrolu nad pravosudnim sustavom, no većinu ostalih područja prepuštaju kralju dok god se njegova vladavina ne kosi s njihovom interpretacijom islamskog zakona.

Saudijska vlada je nakon 2003., kad su u državi započeli napadi islamističkih militanata, pokušali obuzdati ekstremističke stavove klera, tjerajući ih da se odreknu al Qaede i nasilja, te smjenama onih klerika koji su širili radikalne poglede.