HRAM PREOBRAŽENJA

Mitropolit Porfirije služio prvu božićnu liturgiju

06.01.2015 u 13:09

Bionic
Reading

Prvu svečanu božićnu liturgiju predvodio je u utorak u zagrebačkom hramu Preobraženja Gospodnjeg episkop Srpske pravoslavne crkve Porfirije Perić, mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije.

Mitropolit Porfirije služio je liturgiju Sv. Vasilija Velikog, koja je predviđena za večer i koja označava početak novog dana, Božića, pa je okupljenim vjernicima čestitao sutrašnji Božić uzvikom "Mir Božji - Hristos se rodi".

U središnjem zagrebačkom pravoslavnom hramu na Cvjetnom trgu Porfirije Perić je vjernicima poručio kako je čovjek stvoren da bude dobar i da svečanost Božića, tu eksploziju duhovne radosti, dočekaju daleko od dnevne buke i vreve, otvoreni za duhovni glas iz pozadine.

Hrist nije došao da vlada, nego da služi i služenje je jedini ispravan način postojanja i afirmacije čovjeka, kazao je Porfirije, kome je ovo prvi Božić s titulom ovdašnjeg mitropolita.

On je sredinom srpnja zamijenio dugogodišnjeg mitropolita Jovana Pavlovića, koji je umro 3. travnja prošle godine u 78. godini života.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski naveo je kako je čovjek u iskušenju da podređuje i tlači drugoga, te da umjesto Hristu služi egoizmu, mržnji i isključivosti. Pozvao je vjernike da budu dobri i da slave Boga i nađu Boga u bližnjemu, te njeguju svoju vlastitu obitelj kao crkvu u malom.