'banija je naša kuća'

Mitropolit Porfirije dočeko 22 kontejnera donacija iz BiH u Petrinji: Nećemo se prestati angažirati. Ovo je samo prva pomoć

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 08.01.2021 23:05
  • Objavljeno 08.01.2021 u 23:05
Mitropolit Porfirije Perić na dočeku donacije iz BiH u Petrinji

Mitropolit Porfirije Perić na dočeku donacije iz BiH u Petrinji

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić izjavio je u petak u Petrinji tijekom predaje donacije iz BiH u sklopu humanitarne inicijative SNV-a "Banija je naša kuća", da SPC neće prestati pomagati stradalima u potresu jer će, nakon prve pomoći, trebati obnavljati domove

Srpsko narodno vijeće (SNV) organiziralo je doček pomoći u sklopu humanitarne akcije "Banija je naša kuća" u kojoj je u petak na središnji humanitarni punkt u Petrinji kod Sportskoga centra Pigik stigla donacija od 22 kontejnera iz Bosne i Hercegovine (BiH), odnosno iz Dubice i Srebrenice.

Na dočeku pomoći iz BiH bio je i episkop Srpske pravoslavne crkve (SPC) i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić koji je istaknuo da prirodne katastrofe i nepogode s kojima smo suočeni - s jedne strane bolest covid-19 koja tiranizira cijeli svijet, a ovdje kod nas u Hrvatskoj i potres, ne biraju i ne rade razliku među ljudima.

"Potres ne zna tko se i na koji način moli Bogu i kojemu se Bogu moli, i ne vodi računa o tomu tko pripada kojemu narodu nego svakome tko mu je na putu nanosi nesreću", rekao je mitropolit Porfirije.

Trebamo biti ujedinjeniji; potres ostavio biblijsku pustoš

Ako nas upravo nevolje i nesreće gledaju kao jedno i jedinstveno onda, smatra mitropolit, s naše točke gledišta trebamo biti još više ujedinjeni i ne promatrati našu zajednicu po principu "mi" i "oni", "mi" i "vi", pa onda jedni druge proglašavati kao potpune negativce kako bismo onda opravdano mogli jedni prema drugima pokazivati svoje neraspoloženje.

"Na žalost, ove krajeve Petrinju, Glinu, okolna mjesta, a i šire u Hrvatskoj, pogodio je katastrofalni potres koji je zaista iza sebe ostavio biblijsku pustoš", rekao je dodajući da su mnogi ljudi ostali bez svojih domova. Istaknuo je kako, na žalost, ima i onih koji su izgubili svoje najbliže i zamolio da im Gospodin pruži utjehu, a pokojnima carstvo nebesko.

Uz ocjenu kako u Hrvatskoj zaista nema nikoga tko se nije na sve moguće načine angažirao da pomogne stradalima u potresu, mitropolit Porfirije rekao je kako se organizirao i SPC, zajedno sa SNV-om.

Izvijestio je kako su, do sada, a prije svega uz pomoć grada Beograda, uspjeli osigurati oko 75 kontejnera, te da u međuvremenu još stižu donacije s raznih strana, primjerice iz Izvršnoga vijeća Vojvodine.

Tako da, rekao je mitropolit Porfirije, očekujemo da ćemo u sljedećih nekoliko dana osigurati barem još 20-30 kontejnera ili koliko god bude potrebno.

"Nećemo se prestati angažirati. Naravno to je samo prva pomoć, a istinska i prava solidarnost i angažman sviju nas bit će potrebniji kada se prva pomoć pruži i kada će biti neophodno da se obnavljaju domovi", poručio je mitropolit Porfirije. Perić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!