KOMUNALNI DOPRINOS

Mislite da su Mamić i Zagorec dobro prošli? Pazite tek koliki dug je Bandić oprostio investitorima

06.02.2019 u 10:05

Bionic
Reading

U 2017. i dijelu 2018. godine zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u nekoliko je navrata otpisao fizičkim i pravnim osobama 129,4 milijuna kuna s osnova komunalnog doprinosa, komunalne naknade, spomeničke rente, zakupnina i najamnina

Zagrebački holding je dug za režije do deset tisuća kuna otpisao i onima koji imaju novca, pa su se tako na listi našli i Zvonimir Boban, Dino Drpić, Zoran Mamić, automobilist Niko Pulić, umirovljeni general Vladimir Zagorec, producent Roman Majetić, Zoran Burić, suprug ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić, te poduzetnik Zvonko Zubak. Ta je činjenica u javnosti izazvala veliku buku, ali ni to nije sve.

>>> Bandić oprostio dugove i imućnim Zagrepčanima iako je tvrdio da neće

Naime, Grad Zagreb je samo u prošloj godini, do 25. listopada, pravnim i fizičkim osobama s osnove komunalnog doprinosa otpisao čak 93,9 milijuna kuna.

Prema odgovoru koji je Renato Petek (Naprijed Hrvatska – Progresivni savez), zastupnik u Gradskoj skupštini, dobio od Grada, potraživanja za komunalni doprinos od investitora, pravnih i fizičkih osoba, od 2011. do 2018. godine iznosila su 220 milijuna kuna. Dugovi su otpisivani u nekoliko navrata temeljem zaključka gradonačelnika Milana Bandića.

Tako su u travnju 2018. otpisana potraživanja investitora do sto tisuća kuna, a koji su propali i brisani su iz sudskog registra. Ukupno je obrisano 4,4 milijuna kuna. U istom mjesecu donesen je zaključak kojim su otpisana potraživanja investitora od sto tisuća do pola milijuna kuna u ukupnom iznosu od 24 milijuna kuna.

>>> Bandić najavio da će bogataše kojima je oprostio dugove tjerati do Strasbourga

U lipnju je otpisan dug onima koji su dugovali od pola milijuna do milijun kuna, a otpisani iznos bio je 16,6 milijuna kuna, da bi u rujnu otpisana sva potraživanja koja su otišla u zastaru temeljem, kako stoji u dokumentu, rješenja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u iznosu od 48,8 milijuna kuna.

Tako se u većini slučajeva dogodilo ono na što je još 2012. godine upozoravao Jurica Meić, tadašnji SDP-ov zastupnik u Skupštini, da će investitori prodati nekretnine, na njima masno zaraditi, tvrtke otjerati u stečaj, a Zagrebu će ostati dugovi. Komunalni doprinos je, podsjetimo, prihod proračuna jedinica lokalne samouprave.

  • +11
Milan Bandić označio početak radova na izgradnji sljemenske žičare Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Sredstva komunalnog doprinosa namijenjena su isključivo sufinanciranju gradnje i korištenja objekata te uređenja komunalne infrastrukture za javne površine, nerazvrstane ceste, javnu rasvjetu i groblja. Plaća ga vlasnik građevne čestice na kojoj se gradi građevina, odnosno investitor, ovisno o obujmu, zoni i namjeni građevine.

Drugim riječima, svaki put kad s autom naletite na rupu na cesti, a objašnjenje za njeno neasfaltiranje glasi da nema sredstava, sjetite se da je tako i zato što investitorima dug nije naplaćen, odnosno zato što je otpisan.

Osim otpisa dugova za komunalne doprinose, Grad je otpisao dugove za komunalnu naknadu, zakupnine, najamnine i spomeničku rentu. U 2017. godini otpisano je 24,7 milijuna kuna, a u 2018. zaključno s 21. rujna još 10,8 milijuna kuna.