'BANDIĆU, OBJAVI IMENA DUŽNIKA'

Kregarov stup srama težak 1,6 milijardi kuna

21.03.2011 u 12:04

Bionic
Reading

Zbog nenaplaćenih potraživanja komunalnog doprinosa, komunalne naknade, najamnine, zakupnine i spomeničke rente, koji zaključno sa 31. 12. 2009. godine iznose 1.683.338.982 kuna, Odbor za kontrolu Skupštine Grada Zagreba kojim predsjeda nezavisni vijećnik Josip Kregar zatražit će od gradonačelnika Milana Bandića da na gradskim web stranicama objavi imena svih onih koji duguju više od 50.000 kuna i da listu mjesečno ažurira

Svojevrsni javni stup srama, nadaju se u Odboru za kontrolu, trebao bi potaknuti neplatiše da podmire svoja dugovanja i istovremeno javnosti dati na uvid tko su dužnici i za što točno duguju.

'Javnost ima pravo znati stvarno stanje stvari. Sredstva koja se duguju nisu mala i da s njima Grad raspolaže, vrtići bi mogli biti besplatni, mogle bi se izgraditi nove škole i još štošta.

Dug dugujem

Prema nalazu koji je u srpnju prošle godine nazahtjev Kregarova odbora napravio Gradski ured za kontrolu, na imezakupnina dugovanja prema Gradu su iznosila su 567 milijuna kuna, zakomunalnu naknadu 626 milijuna, za komunalni doprinos 419 milijuna, spomeničku rentu 58 milijuna, a za najamninu 11 milijuna kuna. 

Stup srama je možda pregruba riječ jer ima oni koji su propali zbog krize, ali činjenica je da ima onih koji uredno posluju, a duguju Gradu. Na ovaj način mislimo i prisiliti Grad da radi svoj posao, odnosno da krene u naplatu potraživanja', kazao je Kregar i dodao da nije isključeno da se time što se nije išlo u prisilnu naplatu nije nekom i pogodovalo.

Poseban problem je, kaže, to što zastara, izuzev za građane koji ne plaćaju račune na vrijeme, nastupa nakon tri godine. Brojka od 50.000 kuna uzeta je kako bi se izbjegao dugačak popis onih koji duguju nekoliko mjeseci po nekoliko stotina kuna.

Jurica Meić (SDP) kaže kako je Odbor u nekoliko navrata od Grada tražio detaljne podatke koje su tek sada dobili i iz kojih je vidljivo da od tri tisuće zakupaca gradskih lokala njih oko 1400 duguje više od 50.000 kuna. Posebna priča su, kaže, građevinari.

'Hrpa firmi, posebno građevinskih, zloupotrebljavala je propise. Omogućavalo im se da komunalni doprinos plaćaju na rate. Kad bi platili prvu ratu izdala bi im se građevinska dozvola, započeli bi s radovima i izgradili objekte, a ostatak nikad ne bi uplatili.

Nisu problem dugovanja nastala u posljednjih 18 mjeseci otkad je nastupila recesija. Problem su dugovi koji se gomilaju deset godina. Ne mislim da je javna objava imena dužnika magično rješenje, ali moguće je da će potaknuti određene procese. Ako se u stambenoj zgradi mogu objaviti imena dužnika za pričuvu, ne vidim razlog zašto Grad ne bi na svojim stranicama objavio imena svojih dužnika', mišljenja je Meić

Margareta Mađerić (HDZ) podržava ideju objave imena, ali podsjeća da je s Bandićem na vlasti godinama bio SDP.

'To je dugogodišnja neodgovorna politika SDP-a i Bandića. Da se odgovornije ponašalo, danas dug ne bi bio tolik. Nije isključeno da se njegovom neobjavom nekom dosad pogodovalo', zaključila je Mađerić