japanska mafija

Mislio kako snima živopisnog starca, a ulovio odbjeglog tetoviranog jakuzu

12.01.2018 u 13:54

Bionic
Reading

Fotografija starca tetoviranih leđa, koji na tajlandskoj ulici igra društvene igre, proširila se internetom, a osoba koja ju je snimila nije znala da je ulovila odbjeglog šefa japanskih jakuza, 72-godišnjeg Shigeharua Shiraija

Shigeharu je naime osumnjičen da je 2003. godine u mafijaškom sukobu ubio suparnika, nakon čega je pobjegao iz Japana u Tajland te se krio od vlasti preuzevši novi identitet.

No njegovu prošlost zasigurno nije znala osoba koja ga je snimila na ulicama Lopburija sjeverno od Bangkoka, misleći da se radi o živopisnom starcu, a ne pripadniku zloglasnih japanskih bandi.

Okorjeli kriminalac je razotkriven nakon što je snimka njegovih tetoviranih leđa obišla svijet i nakon što su ga prepoznale japanske vlasti od kojih se uspješno krio 15 godina. Kako bi bili sigurni da se radi o odbjeglom jakuzi, policija je provjerila i njegovu lijevu šaku na kojoj je nedostajao mali prst, što je bio pouzdan znak kako se radi o kriminalcu. Jakuze naime sami sebi odsijecaju mali prst u pokajničkom ritualu koji se naziva jubitsume.

Vremešni jakuza je vrlo brzo uhićen te će uskoro biti izručen Japanu.  

Jakuze, poznate i kao gokudo, pripadnici su nasilne kriminalne organizacije čije ime potječe od popularne kartaške igre hanafuda, odnosno najlošije kombinacije koju igrač može izvući.

  • +4
Japanske jakuze Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Porijeklo jakuza leži u razbojničkim družinama, takozvanih ronina, odnosno samuraja bez gospodara koji su lutali i pljačkali Japanom. Prve prave organizacije jakuza nastale su prije tristotinjak godina, a bile su to bande kockara Bakuto te uličnih trgovaca Tekija.

U suvremenom Japanu jakuze su razvile poslove vezane za šverc, ucjene, iznude i organiziranu prostituciju. Dolaze iz svih slojeva japanskog društva, a na njihovom čelu se nalazi ojabun (otac) koji zapovijeda podčinjenima (kobunima). Prijemom u organizaciju član se odriče krvnih veza.

Uhićeni odbjegli mafijaš Izvor: Društvene mreže / Autor: TIME

Veće grupe jakuza sastoje se od više manjih koje su lojalne šefu klana, kumičou, koji ima razgranatu mrežu pomoćnika, odnosno starijih savjetnika koji rukovode nekom od kriminalnih djelatnosti u gradskim četvrtima pod njihovom kontrolom. Njihov princip rada je 'raditi tajno iza legalnih paravana'.