11 amandmana

Mislav Herman: U prijedlogu zagrebačkog proračuna nema stadiona u Maksimiru, a to je kapitalni projekt za život grada

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 07.12.2022 14:09
  • Objavljeno 07.12.2022 u 14:09
Mislav Herman

Mislav Herman

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Klub gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a podnio je 11 amandmana, teških 17,5 milijuna eura, na prijedlog zagrebačkoga gradskog proračuna za 2023., uz ocjenu da rekordno visoki prijedlog proračuna od 16,6 milijardi kuna (2,2 milijarde eura) ne donosi ništa kvalitetno ni novo

"U prijedlogu proračuna, koliko god da je ogroman, nema velikih projekata kao što je stadion u Maksimiru, koji je kapitalni projekt za život Zagreba, a i projekti koji su prisutni imaju tako niske stavke da se već u startu vidi kako od njih neće biti ništa", rekao je HDZ-ov potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman na konferenciji za novinare uoči sutrašnje skupštinske sjednice o gradskom proračunu za 2023.

Sredstva osigurati smanjenjem subvencijama ZET-u i redovnoj djelatnosti upravnih tijela

Herman kaže da 11 amandmana iznosi svega 0,8 posto predloženog proračuna, pa se mogu lako implementirani u proračun, a sredstva osigurati smanjenjem dviju stavki - subvencijama ZET-u i redovnoj djelatnosti upravnih tijela.

Komentirajući izjavu gradonačelnika Tomislava Tomaševića da bi u slučaju prihvaćanja njihovih amandmana ZET-ove karte morale dvostruko poskupjeti, Herman je ustvrdio kako je to licemjerno jer je Vlada osigurala osam milijardi kuna pomoći Zagrebu, a među subvencioniranim energentima je cijena struje koju najviše koristi ZET.

Prvi amandman Kluba u iznosu 39.700 eura odnosi se na medicinsku rehabilitaciju hrvatskih branitelja, rekao je Herman napomenuvši da je to jedini njihov amandman za koji je Tomašević najavio da će ga prihvatiti.

Drugi amandman od 35.900 eura odnosi se na pomoć nezaposlenim braniteljima, odnosno povećanje naknada za Božić i Uskrs sa 200 na 400 kuna.

Amandman od oko pola milijuna eura odnosi se na povećanje broja podzemnih spremnika u centru Zagreba, a četvrti u vrijednosti četiri milijuna eura na gradnju tipiziranih nadzemnih bokseva i u ostalim dijelovima grada.

  • +3

Prosvjed tri sindikata u podružnici zagrebačke Čistoće

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Također predlažu amandman u vrijednosti 480.000 eura za projektnu dokumentaciju za uređenje sportskog dijela srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj ulici, te još dva milijuna eura za projektnu dokumentaciju za Jarunski most.

Za Branimirovu ulicu, produžetak prema Sesvetama, predlažu amandman od 4,6 milijuna eura, za željeznički prijelaz u Jelkovečkoj ulici milijun eura, te za rekonstrukciju raskrižja Slavonske avenije, Ulice Siniše Glavaševića i Ulice Gordana Lederera 1,8 milijuna eura.

Deseti amandman vrijedan milijun eura odnosi se na financiranje javnih potreba u sportu, a jedanaesti od dva milijuna eura na izgradnju bazena u Španskom.

Je li voditelj Čistoće ponudio ostavku

Komentirajući prosvjed radnika i sindikata Čistoće, Herman je ustvrdio kako tamo već dugo vlada nezadovoljstvo, a radnici odlaze iz te podružnice Zagrebačkog holdinga, što se odražava i na čistoću grada.

"Pozivamo Tomaševića da sjedne s radnicima Čistoće i nađe rješenje koje bi bilo najpovoljnije za građane Zagreba", rekao je Herman uz pitanje je li istina da je voditelj Čistoće Davor Vić ponudio ostavku i potpisao sporazumni raskid ugovora s 31. prosincem.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!