OBNOVA PAROMLINA

Najveći kapitalni projekt Zagreba: Evo kako je zamišljeno novo središte gradskih zbivanja

05.12.2022 u 08:19

Bionic
Reading

Obnova Paromlina najveći je kapitalni projekt koji je zagrebačka gradska uprava najavila tijekom predstavljanja proračuna za iduću godinu. Grad planira potrošiti 500 milijuna kuna na uređenje i nove sadržaje

Nakon desetljeća propadanja ruglo u središtu grada trebalo bi uskoro dobiti svrhu. Na prostoru industrijske baštine Grad ne želi samo knjižnicu nego i da ondje bude novo središte gradskih zbivanja. Najbolje idejno rješenje ponudio je studio UPI 2M.

'Nije zamišljen kao klasična gradska knjižnica gdje ti dođeš i iznajmiš knjigu nego sve te prostore koristiš u nekoj multifunkcionalnosti', rekla je Anamarija Filipović iz studija UPI-2M za HRT.

Želja je napraviti prostor u kojem će se održavati predstave i izložbe. Planiran je i glazbeni studio, ali i mjesto koje će privlačiti turiste.

'Planiramo Paromlin kao jedan živi prostor koji živi tijekom dana i tijekom večeri te koji će biti okupljalište građana, ali u koji će dolaziti i mnogi strani posjetitelji', kazala je Emina Višnić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.

>>> Inicijativa Zagreb grad- utočište: Vlast kasni, podizanje šatora i kontejnera uz po život opasnu zgradu Paromlina nije dobro

Uz desetke tisuća četvornih metara i podzemnu etažu bit će dovoljno mjesta i za 250 parkirališnih mjesta. Posebno će se voditi računa o tome da se i dalje vide stari dijelovi nekadašnje tvornice.

  • +5
Šatori za migrante kod Paromlina Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

'Novi dio je zapravo staklena fasada koja u sebi ima neku notu refleksije kako bi se i okoliš reflektirao na samom pročelju zgrade' izjavila je Anamarija Filipović.

Projekt bi trebao biti gotov do 2025. godine. Struka i gradska vlast kažu - ostvarivo.

'Plan je da se prijavi na europska sredstva. Radi se o vrlo velikoj investiciji koja neće moći biti financirana iz proračuna grada Zagreba. Pretpostavljamo da će se financirati iz mehanizama teritorijalnih ulaganja', kazala je Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika.