MOŽE LI SPORIJE

Miševi grickaju popis stanovništva; kad ćemo dobiti podatke - ne zna se

POPIS STANOVNIŠTVA 2011.

POPIS STANOVNIŠTVA 2011.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar/PIXSELL

Obrada podataka prikupljenih popisom stanovništva iz travnja prošle godine teče usporeno pa je pitanje hoće li Državni zavod za statistiku do kraja ove godine obraditi sve prikupljene podatke. Naime, Zavod još uvijek nije uspio zaposliti dodatnih 400 ljudi koji bi trebali obraditi podatke iz popisa, otkriva Novi list

Obradu provodi gotovo sedam puta manje radnika od potrebnog broja, odnosno njih 60-ak, od kojih je 41 osoba zaposlena ili putem ugovora o djelu ili studenskog ugovora. Svim osobama zaposlenim na određeno ugovori istječu 29. veljače, što znači da će odsad podatke obrađivati svega dvadesetak radnika. Sve da i rade 24 sata na dan, neće moći poštovati rokove iz Zakona o popisu stanovništva. Prema tom dokumentu, svi bi prikupljeni statistički materijali iz popisnica morali biti obrađeni i objavljeni do kraja ove godine, piše riječki dnevnik

Čak i ako Zavod ne uspije pribaviti dodatnu radnu snagu, u DSZ-u procjenjuju da rokovi propisani zakonom neće biti probijeni. Međutim, činjenica da se gotovo šest mjeseci kasni sa zapošljavanjem potrebnih radnika dovoljno govori o (ne)probijanju rokova. Popis stanovništva jedan je od temeljnih dokumenata za svaku državu, na osnovi kojega se planiraju različiti aspekti razvoja. Pitanje je čemu ti podaci godinu i pol ili dvije nakon popisa uopće mogu služiti.

Radnike koji obrađuju popis muče i neadekvatni radni uvjeti. Tijekom proteklih hladnih dana, naime, smrzavali su se u prostoru vojarne u kojem se grijanje stalno kvari. Uz zimu im pak dodatne probleme stvaraju miševi u prostorijama u kojima se nalazi prikupljena popisna dokumentacija. Glodavci vole papir pa je pitanje i jesu li njihovi zubići nagrizli dokumentaciju koja se zbog manjka radne snage usporeno pretače u elektronski oblik.

Iz DZS-a neizravno potvrđuju da su imali problema s glodavcima. Ističu, naime, da se 'sve potrebne preventivne mjere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u objektu u Jastrebarskom redovno provode' pa je tako prije desetak dana 'posljednji put takva mjera izvršena'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!