ALIBEGOVIĆ ZA UKIDANJE ŽUPANIJA

Ministrica uprave: Hrvatska je ponosna na Zakon o životnom partnerstvu

23.02.2016 u 11:17

Bionic
Reading

Gostujući u RTL-ovoj emisiji Direkt, ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović istaknula je kako Hrvatska može biti ponosna na Zakon o životnom partnerstvu te da se taj zakon neće mijenjati

U emisiji Direkt RTL-a ministricu uprave Dubravku Jurlinu Alibegović (Most) urednik i voditelj Zoran Šprajc pitao je hoće li mijenjati Zakon o životnom partnerstvu osoba istoga spola jer je to jedno od političkih pitanja u njezinom resoru. Spomenuti zakon, naime, žele dokinuti Mostovi partneri iz Domoljubne koalicije (HSP AS i Hrast).

'Govorite o Zakonu o životnom partnerstvu. To nije moja tema, ali je u resoru. Zakon se ne mijenja. Htjela bih istaknuti - danas sam dobila podatak da je na temelju toga zakona u Hrvatskoj sklopljeno 109 životnih partnerstva. I Hrvatska je zaista ponosna što ima takav zakon i što se priključila civiliziranim demokratskim zemljama', odgovorila je.

Kontra Zakona o životnom partnerstvu osoba istoga spola u akciju je krenula stranka HSP AS - koja je dio vladajuće Domoljublje koalicije, a čiji je čelnik Ivan Tepeš potpredsjednik Sabora - još u prosincu 2015., kada su Ustavnom sudu poslali zahtjev za ocjenu ustavnosti spomenutoga zakona, a Robert Balić iz vodstva stranke medijima je rekao kako im je cilj 'zaštita braka kao zajednice muškarca i žene' te kako je vlada Zorana Milanovića zakonom o registriranom partnerstvu koji je stupio na snagu u rujnu 2014. izigrala volju građana koji su se na referendumu o braku većinom izjasnili za brak kao zajednicu muškarca i žene.

Prije Tepeševih pravaša protiv ovoga zakona Ustavnom sudu su se obratili iz udruge U ime obitelji Željke Markić, podnijevši tužbu prije više od godinu dana, a u prosincu 2015. na istu adresu dostavili su i požurnicu.

LGBT udrugama je laknulo nakon najave nove ministrice uprave da promjene zakona neće biti, međutim ljuti ih i ponašanje Ustavnoga suda koji već više od godinu dana ne donosi odluku o zakonu.

Ministrica Jurlina Alibegović želi pokrenuti i reformu lokalne i javne uprave i samouprave

Jurlina Alibegović istaknula je nužnost provođenja reformi u sektoru javne i lokalne uprave i samouprave te najavila smanjivanje broja županija i općina. Otkrila je kako RH trenutno zapošljava 58.000 državnih službenika te nešto više od 169.000 službenika u javnim službama. Podsjetimo, HDZ se žestoko protivi smanjenju broja županija. 'Reformska vlada zagovara reforme. Reforme su usmjerene prema učinkovitom javnom sektoru. Dio javnog sektora je i lokalna i regionalna samouprava i slijede im ozbiljne i temeljite reforme s ciljem kvalitetnije javne usluge', poručila je ministrica.