Ministarstvo obrazovanja

Ministrica Divjak otkrila rezultate provjere diploma: Pronađeno 35 'lažnjaka', provjera još šteka

13.01.2020 u 12:35

Bionic
Reading

Prema rezultatima procesa provjere vjerodostojnosti isprava, diploma i svjedodžbi koje je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predstavila u ponedjeljak, ukupno je pronađeno 35 krivotvorenih dokumenata, odnosno 18 krivotvorenih diploma i 17 krivotvorenih svjedodžbi

Provjera je pokrenuta u siječnju prošle godine, a do 16. prosinca na provjeru je poslano 57.905 dokumenata, 81 posto, za 48.088 zaposlenih potvrđena je vjerodostojnost isprava, dok se za još 10.958 čeka potvrda. Provjeravale su se i diplome ravnatelja, a samo sedam posto ravnatelja nije poslalo svoje diplome na provjeru.

'Nama je izrazito važno da se sustav očisti od zloupotreba', rekla je ministrica Divjak na konferenciji za novinare i dodala da se, kad se otkrije krivotvorena diploma ili svjedodžba, automatski uručuje otkaz, a osoba se prijavljuje Državnom odvjetništvu, pa slijedi istražni postupak.

Navela je kako su pitali one koji nisu poslali dokumente na provjeru zašto to nisu učinili, a razlozi su raznoliki: od toga da nisu znali, smatrali su da nema potrebe, nisu sumnjali u vjerodostojnst svojih zaposlenika do financijskih, što ministrica smatra neopravdanim, pogotova sada, kad se škole financiraju više nego ikad prije, istaknula je.

'Jako je važno da se provede provjera svih diploma i onih iz stranih država. Svima smo dali upute na početku kako to napraviti. Vraćanje povjerenja u sustav ne smije ovisiti o dobroj volji, to je obveza', naglasila je te dodala kako je nužno uspostaviti proceduru provjere vjerodstojnosti prilikom novih zapošljavanja, što je učinjeno u 81 posto škola.

Podsjetimo, nakon pronalaska 18 krivotvorenih diploma u osnovnim i srednjim školama te jedne u Ministarstvu znanosti i obrazovanja pokrenut je proces provjere isprava u svim školama.

  • +16
Ministrica Divjak predstavila rezultate procesa provjere vjerodostojnosti diploma Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL