borba protiv korupcije

Divjak: Osoba s lažnom diplomom više od 20 godina predavala je engleski jezik, a otkrili smo i kuharicu s lažnom svjedodžbom

09.12.2019 u 11:21

Bionic
Reading

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u ponedjeljak kako su pronađene još dvije lažne isprave zaposlenih u školama u Hrvatskoj - do sada je otkrivena 31 nevjerodostojna isprava, od toga je 18 diploma i 13 svjedodžbi

Novootkrivena, 30. diploma odnosi se na lažnu ispravu Filozofskoga fakulteta u Novome Sadu, a osoba je u osnovnoj školi predavala engleski jezik više od 20 godina, dok se 31. isprava odnosi na lažnu svjedodžbu kuharice.

'Provjera diploma dokazano je jaka antikorupcijska mjera koja pokazuje da varalicama nije mjesto u sustavu koji se bavi onim najvažnijim, a to su djeca. Važno je da smo uspostavili proceduru da se pri svakom novom zapošljavanju obvezno provjeravaju diplome, čime se uspostavlja red i štiti sustav. Cilj ove mjere jest vratiti povjerenje u sustav odgoja i obrazovanja', istaknula je u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Provjeru vjerodostojnosti diploma rade škole sa sveučilištima i ostalim visokim učilištima te u slučaju pronalaska nevjerodostojne isprave obavještavaju Ministarstvo. Školama je dopisom od 11. siječnja za provjeru dan rok od godine dana. Za postupak provjere nadležni su ravnatelji škola koji su sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju kao poslovni i stručni rukovoditelji odgovorni za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove, stoji u priopćenju.

U strukturi otkrivenih lažnih isprava veći je udio žena nego muškaraca - tako je s lažnim ispravama radilo 18 žena i 13 muškaraca. Od 18 osoba s krivotvorenim diplomama, njih devet radilo je u osnovnim školama, osam u srednjim školama, dok je jedna lažna diploma pronađena u Ministarstvu, što je i pokrenulo cijeli proces provjere.

Nadalje, krajem svibnja upućen je dopis svim studentskim centrima i veleučilištima u Hrvatskoj u kojem se traži provjera vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja zaposlenika studentskih centara u Republici Hrvatskoj.